Пари и работа: Как Русия се опитва да привлича войници за Украйна

Пари и работа: Как Русия се опитва да привлича войници за Украйна

© ReutersРуснаците, които се подчинят на президентския указ за мобилизация ще могат да се възползват от различни парични и социални привилегии, законите, за които бяха спешно приети от руския парламент във вторник и в сряда.


Мобилизираните ще бъдат освободени от плащането на вноски по кредити и ипотеки, докато са на служба, а на загиналите заемите ще се опростяват изцяло. Властите приеха извънредно законодателство на фона на опашките от млади руснаци, които се опитват да напуснат страната по всички възможни начини, за да избегнат връчването на призовка за военна служба.


Кредитна ваканция


Законът за кредитна ваканция позволява от нея да се възползват не само резервистите, но и професионалните войници, както и служещите в проруските части в отцепническите украински райони в Донбас и членовете на семействата им, съобщава руската агенция "Интерфакс".
Биещите се в Украйна могат да поискат да им се намалят вноските по време на гратисния период или пълно спиране на изпълнението на задълженията на кредитополучателя, се казва в закона. Но щом се върнат в Русия, те трябва да продължат да се издължават на заемодателя си.


С две изключения - за загиналите и получилите тежка инвалидност, ще е възможно отписване на заем.


Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че банките, а не държавата, ще поемат тежестта на отписването на кредитите на загиналите.


Според него около 25 млн. души ще могат да се възползват от предложената кредитна ваканция.


Смърт на бойното поле означава опрощаване на всички грехове, според Руската църква

© Reuters

Смърт на бойното поле означава опрощаване на всички грехове, според Руската църква


По време на дискусия в парламента Моисеев призна, че банките могат да започнат да отказват заеми на хора, подлежащи на мобилизация заради увеличените рискове, че ще трябва да ги отпишат за своя сметка, без участието на държавата. Той обаче изрази увереност, че това няма да се случи, тъй като те биха изгубили лиенти.


Отделно кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че мобилизираните за военна служба столичани ще получават 50 хил. рубли месечно, което е около 1700 лв. При раняване, те ще имат право на обезщетение от 500 хил. до 1 млн. рубли, а при смърт семействата им ще получат 3 млн. рубли (около 103 хил. лв.).


Руската православна църква вече обеща пълно опрощаване на греховете на загиналите в бойни действия в Украйна.

Патриарх Кирил: На загиналите в бой руснаци се опрощават греховете
Патриарх Кирил: На загиналите в бой руснаци се опрощават греховете


Трудови привилегии


Нов е и законът, който гарантира работните места на държавни служители, които сключат договори за военна служба.


Работодателите няма да имат право да прекратяват договор докато служителят им е в армията, се казва в закона, приет на три четения в Думата за един ден.


На освободените от работа между началото на война и обябяването на мобизицаията, които са служили през това време в армията, се гарантира предимство при назначаване на работа на заеманата преди това длъжност.


При невъзможност да се осигури такава позиция, работодателят трябва да предложи друга работа, която не е противопоказана по здравословни причини на върналия се от война.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK