Външното министерство предупреди: българите с двойно гражданство в Русия подлежат на мобилизация

Николай Милков представя кабинета си. Костадин Коджабашев (който е и говорител)

© Велко Ангелов

Николай Милков представя кабинета си. Костадин Коджабашев (който е и говорител)Министерството на външните работи (МВнР) отправи предупреждение, че българите в Русия, които имат двойно гражданство, могат да бъдат мобилизирани и да не им бъде разрешено да напуснат страната.
"При хората с двойно гражданство, докато са на територията на Русия, доминира руският паспорт и те са третирани като руски граждани. Te имат и военни задължения, защото с връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Те са и български граждани, но е твърдо вероятно да бъдат спрени при опит да напуснат страната", съобщи на брифинг в четвъртък зам.-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев.


Той посочи, че министерството ще направи всичко възможно, за да помогне на желаещите (най-вече студенти с двойно гражданство) да се приберат в България, но добави, че към момента не са постъпили конкретни искания.


От ведомството не успяха да посочат колко точно са българските граждани, които живеят в Русия, но по думите на Коджабашев ''не са много''.


Българите в Русия, които имат само български паспорт, имат право да напуснат страната, но са затруднени заради дефицита на самолетни билети и от струпването на голям брой хора на граничните пунктове.
Преди два дни Министерството на външните работи призова българските граждани да се въздържат да пътуват до Руската федерация, а тези, намиращи се на територията й, да обмислят възможността спешно да я напуснат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK