Путин ще подпише утре договорите за анексиране на една пета от Украйна

Путин ще подпише утре договорите за анексиране на една пета от Украйна


Владимир Путин ще подпише "споразумения за присъединяване" на нови територии към Русия на 30 септември, съобщи Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл.


Това ще стане в 15 часа в тържествената Георгиевска зала в Москва и на церемонията са поканени депутатите от долната камара на парламента.


"Ще има обемна реч", допълни Песков.
След това в центъра на Москва ще има голям митинг концерт.


За началото на следващата седмица са насрочени заседания на Държавната Дума и Съвета на федерацията, на които почти сигурно ще бъдат ратифицирани документите, подписани от Путин и "лидерите" на т.нар. Донецка и Луганска народни републики, както и на инсталираните от Москва военновременни лидери на окупираните части от Херсонска и Запорожка области.


Никой по света не признава спешно организираните от 23 до 27 септември "референдуми", а Путин дори не се опита да имитира поне параметрите на непризнатия "референдум" от 2014 г., с който анексира Крим.


На 21 февруари - броени дни преди да изпрати армията в Украйна Путин обяви, че признава ДНР и ЛНР за независими държави, но военно-гражданската администрация на окупираните след това територии от Южна Украйна още не е провъзгласила "независимост", а и няма никакви законови правила как това се прави.


Така не е известно какво точно ще "присъединява" Путин.


Съгласно закона "За приемането в Руската Федерация" първо трябва Русия да признае Херсонска и Запорожка области за независими държави и ясно да посочи в какви точно граници, тъй като там не всичко е окупирано.


След това президентът подписва междудържавни договори, за чиято законност трябва да се произнесе Конституционният съд на Русия (бел.ред. - тази седмица един от конституционните съдии подаде оставка без мотиви и коментарите са, че вероятно не иска името му да стои под одобряване заграбването на чужда територия, макар през 2014 г. да се е съгласил с анексирането на Крим).


Следва обсъждането и гласуването за тях в парламента.


Накрая одобрените споразумения се подписват от Путин.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK