Край с руските туристи в Шенген – Финландия затваря границата си за руснаци в полунощ

Край с руските туристи в Шенген – Финландия затваря границата си за руснаци в полунощ

© audiovisual.ec.europaВ правителството на Финландия има принципно съгласие да се затвори границата за руснаци в нощта срещу петък, а формалното решение ще бъде взето днес следобед. В рамките на забраната за влизане ще бъдат предвидени изключения.

Финландия беше единствената страна от ЕС, през чиято сухопътна граница руски туристи стигаха до балтийските републики и други шенгенски страни. Литва, Латвия, Естония и Полша блокираха влизането на руски туристи преди няколко седмици с мотива, че те представляват заплаха за сигурността.


Правителството обяви решението на пресконференция, на която говориха външният министър Пека Хаависто, министърът на вътрешните работи Криста Миконен и ръководителят на граничния контрол Туомас Лаосмаа.


По предварителни оценки броят на руснаците, пристигащи във Финландия, може да намалее наполовина в сравнение със сегашното ниво, но ефектът може да се окаже и по-слаб, коментира изданието "Хелзингин Саномат".
Според него ограниченията ще приличат на тези, които бяха в сила във Финландия по време на пандемията - отказва се допускане на граждани на Русия, но ще се правят изключения за определени категории. В тях освен хуманитарните причини като посещение на близки роднини (деца, родители, баби и дядовци), обучение, бизнес и дипломатическа работа попадат и опозиционери на сегашния режим в Русия.


На практика границата ще бъде затворена само за туристи, а обстоятелствата по влизането на всеки руснак ще се разглеждат индивидуално, обяснява вестникът.


Решението не е изненадващо, защото за намерението на правителството в Хелзинки се разбра на 21 септември, когато Владимир Путин обяви частична мобилизация. Заради нея на границата се струпаха руски граждани над два пъти повече от обичайното.


Последваха абсолютни рекорди на преминаващи автомобили, както и съобщения за опашки по границата на Финландия с Норвегия в другия край на страната.


Финландските граничари предложиха да се издигне ограда в югоизточната част на границата с Русия, която да покрива около 10-20% от границата с дължина близо 1300 км.


Новата политика се основава на раздел от Правилата за пътуване в Шенген, съгласно който на пътник може да бъде отказано влизане в Шенгенското пространство поради това, че вреди на международната репутация на допускащата го държава. Естония критикува особено остро граничната практика на Финландия и външният министър Хаависто заяви, че транзитът на руснаци може да застраши външните отношения на страната.


От полунощ в паспорта на недопуснатите руснаци ще се вписва отказа за влизане в страната и по преценка визата се анулира, ако по новите разпоредби са изтекли основанията за нейната валидност. Това означава, че визите на руснаците, които идват във Финландия като туристи, всъщност са анулирани. В този случай пътникът вече не може да влезе и на територията на ЕС, например от границата на друга шенгенска държава с виза, издадена от Финландия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK