Заради войната в Украйна плановете за защита при бедствия ще бъдат прегледани и актуализирани

Заради войната в Украйна плановете за защита при бедствия ще бъдат прегледани и актуализирани

© Министерския съветОтговорните институции да направят преглед и актуализация на плановете за защита при бедствия. Около това решение се обединиха членовете на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който днес проведе заседание, съобщиха от пресцентъра на правителството. То беше провокирано от решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация в страната заради войната в Украйна.


Председателстваният от служебния премиер Гълъб Донев Съвет по сигурността обсъди и в каква готовност е местната власт за реакция при усложняване на обстановката в Черноморския регион. За целта представителите на местната власт в координация с МВР трябва да организират преглед за наличностите и състоянието на индивидуалните и колективните средства за защита при кризи.


Специален акцент беше поставен върху подобряване и засилване на взаимодействието между съставните части на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт.
По-рано днес, преди началото на заседанието, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че Украйна е поискала от България тежко въоръжение, но е получила отказ. Той коментира обстановката в Русия и течащата там мобилизация на запасняци.


"Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство", посочи той, повтаряйки позицията на Министерството на външните работи.


В рамките на заседанието на Съвета по сигурността бяха обсъдени и мерки за справяне с войната на пътя. Междуведомствена работна група ще изготви предложения за промени в законодателството, които ще имат за цел подобряване на безопасността на движението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK