Путин призна "независимостта" на Запорожие и Херсон още преди те да са я обявили

Путин призна "независимостта" на Запорожие и Херсон още преди те да са я обявили

© ReutersРуският президент Владимир Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област от Украйна, сочи порталът за правна информация на страната.


Президентът подписа указите за целта часове преди формалната анексия на една пета от Украйна, церемонията за която ще бъде в 15 ч. московско (и българско) време.


Решението е резултат от "референдумите", проведени между 23 и 27 септември, на които окупационните власти в тези области и двете сепаратистки "народни републики" с центрове Донецк и Луганск съобщиха за почти пълна подкрепа за "присъединяване" към Русия.
Западът, Украйна и запазилите контактите си с Русия страни като Турция, Казахстан и Сърбия не признават резултатите от референдумите. Към момента нито една страна в света не е дала сигнал и че ще признае анексията.


Признаването на независимост е формалност, която отваря пътя за предстоящата анексия: за "присъединяване" на други земи към страната те трябва да са независими субекти. Едновременно с това окупационните власти в двете области така и не са обявявали независимост: те направо се обърнаха към Кремъл с молба да станат част от Русия след "референдумите", на които на участниците се предлагаше именно това: да се отделят от Украйна и като независими да влязат в състава на Русия.


Този подход бе използван и при анексията на Крим през 2014 г. За разлика от двете южноукраински области, разположени в непосредствена близост до полуострова, Крим обаче първо обяви независимост, а едва след това се "присъедини" към Русия.


РБК отбелязва, че в окупационната "военно-гражданска администрация" в Херсонска област е взето решение да не се обявява независимост, тъй като ситуацията в нея е "малко по-различна", отколкото в "Донецката народна република" (ДНР) и "Луганската народна република" (ЛНР). Последните две обявиха независимост още през 2014 г.

Москва обаче дори не контролира целите територии на тези области: в нейни ръце е по-голямата част от Херсонска област, а от Запорожка - едва 80%. В случая на "Донецката народна република" (чиято независимост Путин призна два дни преди да започне войната, а утре ще я анексира) делът е едва 60% и то в условията на украинска контраофанзива, насочена в момента към град Лиман.

Следващата стъпка е Путин да се обърне пред депутатите и сенаторите (утре след обяд), а впоследствие да подпише и договорите за анексия и на четирите области - включително на "ЛНР" и "ДНР".


Формалностите приключват другата седмица, когато ще има и заседания на парламента за утвърждаването на документите.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK