"Това е волята на милиони": Путин подписа "договорите" за анексията с жлъчни атаки към Запада

"Това е волята на милиони": Путин подписа "договорите" за анексията с жлъчни атаки към Запада

© ReutersПод звуците на бурни аплодисменти и със скандирания "Русия, Русия" президентът Владимир Путин подписа заедно с ръководителите на четирите окупационни администрации в Донбас и Южна Украйна договорите за "присъединяването" на тези украински земи към Русия.


С тази стъпка Москва смята Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна за "субекти на руската федерация", без дори да ги контролира напълно.


"Днес подписваме договор за присъединяването" на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - "четири нови субекта в Руската федерация" - защото това е волята на "милиони хора".- Хората от четирите области "стават наши граждани завинаги", каза Путин, преди четиримата представители да седнат на едната от двете поставени маси, а държавният глава - на другата, за да поставят подписите си. "Това е волята на "милиони хора" - жителите на четирите области "стават наши граждани завинаги", обяви президентът в Георгиевската зала на Кремъл. "Хората направиха избора си. Еднозначен избор."
Путин има предвид "референдумите", проведени между 23 и 27 септември в четирите области, чиято легитимност не е призната по света и от които следваше, че почти 100% във всички области желаят да станат част от Русия.


Поне два пъти присъстващите в залата - сред които ръководителите на окупационноите администрации, членовете на Съвета за сигурност (председателят Николай Патрушев и бившият президент Дмитрий Медведев), външният министър Сергей Лавров и много други - се изправиха, за да ръкопляскат на Путин. При скандирането "Русия, Русия", в което се включи и Путин, той и лидерите на новите "субекти" за кратко се държаха за ръце.


Официална Москва: Оттеглянето от Лиман е към по-изгодни позиции
Официална Москва: Оттеглянето от Лиман е към по-изгодни позиции


Много малко от речта му обаче бе посветена конкретно на тези "субекти" - с изключение на споменатите инвестиции във възстановяването им. Путин същевременно не спомена сумата, която вчера обяви първият заместник-ръководител на администрацията му Сергей Кириенко: 3.3 млрд. рубли или едва 54 млн. долара.


"Освободителната" мисия на Русия


Голяма част от речта му съдържаше познати тези - за "престъпленията на Киевския режим" в окупираните от Русия територии, както и за правото на руснаците в бившия Съветски съюз да се върнат към Русия. Той се съсредоточи върху "великата освободителна мисия" на руснаците, които ще развиват инфраструктурата и образованието на анексираните територии. Путин продължи да разсъждава и за "историческото единство" на руския народ.


Върна се към обичайните си обвинения към Запада, който от 90-те искал непрекъснато да удря Русия и дори се надявал тя да се разпадне, а тя станала силна, защото иска да налага неоколониалната си система и на "такава велика, огромна страна с всичките си ресурси". Обещанието, че нямало да има разширяване на НАТО на изток, дадено от Запада, било "измама".


Руският президент Владимир Путин с лидерите окупационните власти в Херсонска и Запорожка област (Владимир Салдо и Евгений Балицки) и ръководителите на самопровъзгласените "Донецка народна република" и "Луганска народна република" Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

© Telegram @medvedev_telegram

Руският президент Владимир Путин с лидерите окупационните власти в Херсонска и Запорожка област (Владимир Салдо и Евгений Балицки) и ръководителите на самопровъзгласените "Донецка народна република" и "Луганска народна република" Денис Пушилин и Леонид Пасечник.


Руският президент, който въведе частична военна мобилизация и фактическа военна цензура за събитията в Украйна, обясни, че заради САЩ всички на запад хората живеели лошо, а режимите били насочени срещу собствените им правителства, защото знаели какво правели САЩ, но покорно се подчинявали.


САЩ мислеха, че могат по своя команда да изградят целия свят, но се оказа, че тази перспектива не вълнува всички, а само политическите мазохисти. Не всички се оказаха готови да козируват.


Владимир Путин,

президент на Русия


Изрази недоумението си идеята за съществуването на други полове (руският лидер смесва социалните изследвания на пола с разпространилото се от източноевропейски пропагандистки среди схващане за налагане от либералите на "джендър" и "трети пол". "Нима искаме у нас да има Родител 1 и Родител 2? За нас това е неприемливо."


"В САЩ и на Запада имаме много съмишленици. Чувстваме поддръжката им", включително в борбата срещу неоколониалната хегемония, каза Путин. "Сломяването на западната хегемония е необратимо."


Путин изрази и увереност, че газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са разрушени от "англосаксонците", преминали към "диверсия" и унищожаване на общоевропейската инфраструктура.Когато се разпадаше СССР, никой не попита хората


"Това е волята на милиони и това е тяхно неотменимо право" на принципа на самоопределението, записано и в хартата на ООН. Путин говори за основаването на градове в "Новорусия" от Екатерина Велика и Григорий Потьомкин; за смъртта на руснаци на територията на Украйна във Великата отечествена война. За пореден път той се върна към теорията за геноцид и избиване на руснаци от украинските сили от 2014 г. насам - твърдения, които дадоха и повода да признае "Донецката народна република" и "Луганската народна република" на 21 февруари, и да нахлуе в Украйна няколко дни по-късно.

Путин се аргументира с хартата на ООН ден след като бе обвинен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че нарушава принципите на ООН с предстоящата анексия, която няма място в съвременния свят.


Путин нарече мирни жители, жертви на терористични актове, извършвани от киевския режим след "преврата" през 2014 г. (така Москва нарича свалянето на опиталия да се откаже от евроинтеграцията на Киев президент Виктор Янукович) Той спомена и всички загинали в Украйна "в хода на нашата специална военна операция" (войната).


Последваха аплодисменти и поискана от Путин минута мълчание. "Въпреки всички изпитания" никой не може да унищожи "любовта към Русия", пренасяна през поколенията и илюстрирана от "референдумите". По думите му "хилядолетната държава" Русия "няма да живее по чужди правила", докато Западът решава сам кой има право на самоопределение и кой - не. С това Путин постави под въпрос правото на Запада да говори за "международен ред, базиран на правила".


В Беловежката гора, където едноименното споразумение доведе до разпада на Съветския съюз през 1991 г., не били питани гражданите дали желаят това; хората се отказали "откъснати" от родината, каза Путин. "Развалиха великата ни страна", казва, имайки предвид последните лидери на Съветския съюз, които, изглежда, не разбирали какви ще са последиците. "Съветският съюз не може да се върне и не се стремим към това, не е нужно", но Москва трябва да гледа към хора, които "се чувстват част от Русия" и искат да се "върнат в отечеството".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK