Спря руският газ за Италия, в Молдова е с 30% по-малко

Спря руският газ за Италия, в Молдова е с 30% по-малко

© ReutersИталианската компания Eni заяви, че няма да получи нищо от газа, който е поискала от руския "Газпром" за доставка в събота, но фирмите казаха, че работят за отстраняването на проблема. В същто време в Молдова обявиха, че от днес побучават с 30% по-малко газ от Русия.


Доставките на руски газ през италианската входната точка Тарвизио ще бъдат нулеви за 1 октомври, каза Eni, най-големият вносител на руски газ в Италия, в специално изявление.


"Газпром" съобщи в Telegram, че проблемът е резултат от регулаторни промени в Австрия. Транзитът на газ през страната е бил спрян, след като мрежовият оператор е отказал да потвърди заявките за транспорт или количеството, което Газпром е планирал да достави. Австрийското правителство каза, че "Газпром" не е подписал необходимите договори.
"В началото на всяка газова година влизат в сила различни технически промени в пазарния модел", се казва в изявление на енергийното министерство. "За това са необходими промени в договорите. Тези договори все още не са подписани от "Газпром". Затова заявките за транспорт за днес не могат да бъдат приети. В момента се работи с пълна скорост за намиране на решение на техническо ниво."


Говорител на Eni каза, че Австрия продължава да получава газ на границата си със Словакия. Говорител на австрийската OMV уточни, че доставките от Русия не са проблем за тях. "Обемите, заявени за днешния газов ден, бяха значително по-високи за OMV днес, отколкото напоследък", каза той.


Италия си осигури допълнителен внос тази година от алтернативни доставчици, за да компенсира спада в доставките от Русия след началото на войната в Украйна. Руският газ сега представлява около 10% от вноса на Италия - спад от около 40%, каза източник на "Ройтерс". Делът от Алжир и скандинавските страни се е увеличил.


От друга страна Газпром намали доставките на природен газ за Молдова с около 30%, каза Вадим Чебан, директор на газовата компания "Молдовагаз".


Вицепремиерът на Молдова и министър на инфраструктурата Андрей Спину

© Reuters

Вицепремиерът на Молдова и министър на инфраструктурата Андрей Спину


В петък вицепремиерът на Молдова Андрей Спину каза, че "Газпром" го е предупредил за намаление на доставките от събота. Вадим Чебан, директор на "Молдовагаз" потвърди днес, че то е с 30 %. Според Спину причината са технически проблеми и Молдова ще поиска от "Газпром" да увеличи доставките. Той сравни ситуацията с октомври 2021 г., когато руските доставки за месеца също бяха намалени.


Разликата е, че сега държавната компания за природен газ вече има обвързващ договор с "Газпром", който руската компания трябва да изпълни, каза вицепремиерът.


По-рано директорът на Молдовагаз Вадим Чебан каза, че компанията е изплатила остатъка от закъснялото авансово плащане към Газпром за доставките на природен газ през септември.


Компанията плати на Газпром 23.9 милиона долара в петък, приключвайки дълг от август насам за 35.9 милиона долара. В Молдова имаше опасения, че при неуредино погасяване Русия може да спре доставките на газ за една от най-бедните страни в Европа от 1 октомври.


Руската компания обясни днешното намаляване на обема с отказа на Украйна да приеме руски газ в компресорна станция "Сохрановка". Не е известно защо е посочен този мотив, след като "Сохрановка" не работи от 11 май. Причината е, че газовият оператор на Украйна обяви тогава, че това е станция в Луганска област на територия, окупирана от руската армия, поради което няма контол над съоръжението и уредите, отчитащи какво преминава там.


Освен това "Газпром" се оплака от нарушение от страна на Молдова на условията за плащане на доставения газ: "В същото време по вина на молдовската страна все още не е сключено споразумение за уреждане на натрупания с времето дълг за газ, доставен през предходни години".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK