Девет президенти от Източна Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна в НАТО

Володимир Зеленски, премиерът Денис Шмигал (вляво) и председателят на парламента Руслан Стефанчук с писмото, с което Украйна иска спешно членство в НАТО.

© Reuters

Володимир Зеленски, премиерът Денис Шмигал (вляво) и председателят на парламента Руслан Стефанчук с писмото, с което Украйна иска спешно членство в НАТО.В съвместно изявление на президентите на девет държави - членки на НАТО, от Централна и Източна Европа подкрепиха членството на Украйна в алианса и декларираха позицията си за опитите на Русия да анексира незаконно украински територии.


Това са всички страни от Балтийско до Черно море без България и Унгария. Потърсени от "Дневник" с въпрос защо българският президент не се е присъединил към съвместното изявление, от пресцентъра на президентството заявиха, че няма да коментират и ще излязат с позиция в следващите дни.


В петък веднага след речта на Владимир Путин в Кремъл и подписването на договори за "присъединяването" на нови украински територии към Русия президентът Володимир Зеленски в присъствието на премиера и председателя на парламента на Украйна подписа молба към НАТО за членство в алианса. Това е поредното действие, което демонстрира, че Киев не желае да преговаря с Путин и приключва с дипломатическите маневри за търсене на компромис, като говори за готовност за евентуален военен неутралитет на Украйна срещу силни външни гаранции за сигурността ѝ.
САЩ и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг казаха, че всяка от 30-те държави членки сама ще заеме позиция, но тонът не беше негативен към този ход.


Ето какво декларираха президентите на Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Северна Македония и Черна гора:


"Ние, президентите на Централна и Източна Европа, страни, чиито лидери са посетили Киев по време на войната и сме свидетели със собствените си очи на последиците от руската агресия, не можем да мълчим пред лицето на крещящото нарушение на международното право от Руската федерация и затова правим следното изявление:


Отново заявяваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия.


Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна.


Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу нахлуването на Русия, изискваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзници да увеличат значително военната си помощ за Украйна.


Всички, които извършват престъпления в тази агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правосъдието."


Този текст е коригиран в 20:20 ч., за да се уточни, че сред подписалите е Черна гора, а не Унгария.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK