Половината мобилизирани в руски регион се оказаха негодни, военният комисар е уволнен

Половината мобилизирани в руски регион се оказаха негодни, военният комисар е уволнен

© ReutersВоенният комисар на Хабаровския край Юрий Лайко е отстранен от поста, обяви губернаторът на региона Михаил Дегтярьов.


По думите му от няколко хиляди мобилизирани в разположения в руския Далечен изток регион за последните десет дни "около половината" не отговаряли на критериите за подбор. Според него мобилизацията им била "по погрешка".


Магаданска област (съседна на Хабаровския край) вече смени военния комисар заради "ситуацията с частичната военна мобилизация"; за две седмици хиляди руснаци се оказаха с повиквателни, без да отговарят на нужните критерии, обявени от министерството на отбраната след речта на президента Владимир Путин от 21 септември.
Тази сутрин се оказа, че уволненият в Хабаровския край Лайко е назначен на същата длъжност в Магаданска област.


Според Министерството на отбраната на Руската федерация под "частична мобилизация" попадат само тези, които са служили преди това, имат военна специалност и боен опит.


Въпреки това в руските региони редовно се появява информация не само за набор на хора, които не отговарят на обявените критерии, а и за руснаци, на които се полага отсрочка, например болни или многодетни бащи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK