Паника в Русия: три съвета как да избягаш от мобилизацията

Паника в Русия: три съвета как да избягаш от мобилизацията

© Reuters



Затрупани от молби за помощ от опитващи се да избегнат мобилизацията, руските адвокати работят денонощно, за да отърват онези, които са изложени на риск да бъдат изпратени в Украйна, пише Ройтерс във вторник.


Юристи и правозащитни групи казват, че исканията за подкрепа валят при тях, след като на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви, че ще бъдат набирани войници за Украйна чрез незабавна частична мобилизация, а военният министър каза, че се търсят 300 хил. запасняци.


Стотици хиляди са избягали в страни като Казахстан, Грузия и Финландия. Много други остават в Русия и се крият от военните вербовчици, като се молят да не бъдат призовани или се надяват на освобождаване от служба.




Провеждането на мобилизацията е хаотично, въпреки че е етикетирано като набиране на хора с военен опит и определени специалности, често изглежда, че не се обръща внимание на служебното досие, здравето, студентския статут или дори възрастта на хората, пише Ройтерс.


"Ние работим денонощно", каза Сергей Кривенко, който ръководи група от 10 адвокати, наречени "Граждани. Армия. Закон".

"Хората са изтръгнати от нормалния си живот. Това е мобилизация без ограничение във времето по време на война. Може да продължи месеци или години. Хората може да не се върнат... Напускането на армията е почти невъзможно. Единственият начин е смърт, нараняване или затвор за неподчинение на заповеди", казва той пред Ройтерс.
.
Президентът Путин миналата седмица призна грешките и каза, че те трябва да бъдат коригирани. "Например имам предвид многодетни бащи или хора, страдащи от хронични заболявания, или такива, които вече са преминали наборната възраст", каза Путин.


Роднини на мобилизирани ги изпращат в град Волжски във Волгоградска област на Русия

© Reuters

Роднини на мобилизирани ги изпращат в град Волжски във Волгоградска област на Русия


Губернаторът на Далекоизточния регион Хабаровск съобщи в понеделник, че тамошният военен комисар е бил уволнен, след като половината от мобилизираните мъже са се оказали негодни за военна служба.


"Напуснете Русия сега"


В социалните медии се разпространяват съвети как да се избегне мобилизацията заедно с формуляри за искане на медицински изключения или отказ от военна служба и инструкции за попълването им.


Адвокатът по правата на човека Павел Чиков каза в понеделник, че той и екипът му са провели консултантски уебинари на 10 хил. служители на компанията. Неговите последователи в приложението за съобщения "Телеграм" са се устроили до 466 хил. за две седмици.

Тези, които идват при нас, са в паника. Те не разбират какво се случва, каза Кривенко. Те призовават всеки. И законът им позволява да вербуват всеки."

Дмитрий Луценко, който ръководи група, наречена "Освобождаване", предлагаща правни съвети и информация, каза: "Най-добрият начин да избегнете военната служба е да напуснете Русия сега."


Вторият най-добър вариант е да се скриете, каза той. "Избягвайте да подписвате призовка... избягвайте военни служби. Законовото наказание е малка глоба и не знам някой да е бил глобен досега."


Кирил, 26-годишен от Южна Русия, каза, че не може да изостави домашните си любимци и затова е излязъл в нелегалност, работейки за пари и не живеейки на адреса, който военните смятат за негов.


"Не могат да ме вземат толкова лесно", казва той.


Адвокат Алексей Табалов каза във "Фейсбук", че младите хора и жени търсят помощ много по-често от по-възрастните мъже, а тези по-възрастни мъже, които говорят, често са фаталисти и послушни на властите.


"В същото време виждаме тълпи от мъже, които доброволно отиват във военни бази, каза той. Идва ми да крещя - защо отиде? Бягай, махай се, докато можеш! Но не, те стоят тихо и чакат. Какво чакат?"


Междувременно базираният в Испания сайт за продажба на самолетни билети Forwardkeys съобщи, че броят на издадените еднопосочни билети от Русия е нараснал с 27%, като в седмицата на обявяване на мобилизацията - увеличението е било с 23%, а до дестинации като Тбилиси, Тел Авив, Истанбул, Алмати и Дубай - и трицифрено число.


60% от закупените между 21 и 27 септември билети са с дата на отпътуване до 15 дни след това.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK