"Ню Йорк таймс": В САЩ смятат, че Дугина е убита по поръчка от Украйна

"Ню Йорк таймс": В САЩ смятат, че Дугина е убита по поръчка от Украйна

© ReutersРазузнавателни агенции на САЩ смятат, че част от управляващите в Украйна са дали разрешение за бомбения атентат край Москва през август, в който бе убита Даря Дугина, дъщерята на известния руски националист Александър Дугин. Предполага се, че това е елемент от тайна кампания, за която американски официални лица се опасяват, че може да разшири конфликта.


Това твърди "Ню Йорк таймс" в публикация, позоваваща се на "официални служители на САЩ, информирани за украинските действия и американската реакция, пожелали анонимност поради факта, че става дума за секретна информация и чувствителни дипломатически въпроси". Оценката за замесване на украинците била споделена с тях миналата седмица.


Михайло Подоляк, ключов съветник на президента Володимир Зеленски, отново е отрекъл във вторник за "Ню Йорк таймс" Украйна да има нещо общо и обяснил, че Дугина е от хората, които "не са тактическа или стратегическа цел за Украйна". "По време на война нечие убийство в една или друга страна трябва на има някакво практическо значение - тактическо или стратегическо. (...) Имаме други мишени на територията на Украйна като колаборационисти и представители на руското командване, които имат някаква стойност за нашите специални служби, работещи в тази програма, но със сигурност сред тях не е Дугина", обяснява той.
Източниците твърдят още, че САЩ не са участвали в операцията нито чрез предоставяне на разузнавателни данни, нито под каквато и да е друга форма. Според тях те не са знаели предварително и щели да се противопоставят, ако е било потърсено мнението им. След атентата от американската администрация предупредили украински официални лица да внимават това да не се случва повече.


В САЩ били загрижени, че подобни нападения с иначе с висока символична стойност имат малко отражение на бойното поле, но може да провокират Москва да отвърне с удари срещу високопоставени украински лица, които не се радват на степента на защита като тази на президента Володимир Зеленски.

Какво не казват източниците на "Ню Йорк таймс"


Изданието не знае кои части от властта в Украйна се смята, че са наредили убийството, кой го е извършил и дали Зеленски е дал зелена светлина за мисията.


Не знае кой от американската администрация е изпратил предупреждението до Киев и на кого по-точно е предадено там. Не знае и какъв е отговорът на Украйна.


САЩ нямат пълна картина за конкуриращи се центрове в украинската власт, включително сред военните, спецслужбите и администрацията на Зеленски. Затова се допуска, че ако е имало нареждане за покушението, части от управлението в Киев може и да не са знаели за това.


Няма коментар по разузнавателните оценки от страна на Държавния департамент, Съвета за национална сигурност в Белия дом, Пентагона и ЦРУ.


Значителна част от статията е посветена на това, че САЩ били загрижени от това, че украинците не споделяли достатъчно за военните си и секретни планове, особено тези на руска територия. От самото начало на войната украинските служби демонстрирали способността си да извършват саботажи в Русия, "но убийството на Дугина би било една от най-дръзките операции до днес - демонстрираща, че Украйна може да се добере много близо до известни руснаци". Някои американски официални служители не изключвали мишената да е бил самият Дугин, за когото се очаквало да пътува със същия джип.


В началото на агресията украинските военни не винаги казвали на американците какво планират, а от Пентагона ги притискали - със спорен успех - да споделят повече за военните си намерения. Ситуацията се подобрила през лятото, когато с американците и британците били споделени плановете за септемврийската контраофанзива. Поверително били потвърдени и действия срещу руски служители и саботажи срещу оръжейни складове и предприятия.


Но в САЩ смятали, че трябва да силно да се ограничат "опасни авантюри, особено политически убийства".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK