"Престанете да лъжете": неуспехите в Украйна стават опасни за Путин

"Престанете да лъжете": неуспехите в Украйна стават опасни за Путин

© ReutersТрябва да престанат да лъжат." Така сред серията отстъпления на руската армия в Украйна критиките към хода на войната зазвучаха и от руския парламент: в интервю за предаване на един от водещите пропагандисти Владимир Соловьов говори ръководителят на комисията по отбрана в Думата Андрей Картаполов.


"Неведнъж говорим за това", продължи Картаполов и даде пример с Втората световна война, когато хората разбирали опасността и знаели, че врагът е на тяхна земя. "И сега врагът е на наша земя", каза той и даде още един пример: села по границата в Белгородска област са практически разрушени, но руснаците разбират това от губернатори и военни кореспонденти, не от Министерството на отбраната. Според него, тъй като народът не е глупав, може дори да се стигне до загуба на доверие.


Това е само един от многото случаи на нападки срещу руските сили, откакто украинската контраофанзива бележи успех по две направления, на изток и юг.
Някои оценки сочат, че за властта на президента Владимир Путин лавината от критики може да има тежки последици, докато той все повече опитва да балансира между различни видове натиск и опити да се оформи ходът на войната.


Как критиките към въоръжените сили и политическото ръководство изригнаха сред националистически и прокремълски настроени гласове, които започнаха да негодуват, а и да разпространяват информация, която до неотдавна носеше на руски медии наказания по прокарания във войната закон против "дискредитиране на армията"?


Първите пукнатини: при настъплението към Харков


Тенденцията се засили от средата на миналия месец, когато руски патриотични канали в "Телеграм" започнаха да критикуват Министерството на отбраната, че мълчи за отстъплението от Харковска област (за това признание бяха нужни няколко дни). Коментарите под публикации на министерството в някои мрежи бяха изключени. Проруски канали в "Телеграм", които следят внимателно хода на войната в Украйна на базата на налична информация, бързо обрисуваха различна картина от представяната от институцията.


Още на 10 септември руските военни кореспонденти започнаха да съобщават за изтегляне на военните от Купянск и Изюм, но тогава министерството на отбраната с нищо не отговаряше. В проруския канал в "Телеграм" Рыбарь" (над 800 хил. последователи) обаче се появи публикация, според която институциите смятали тях и други автори за "предатели" и "провокатори", но четат постовете им. "Далеч не за първи път" министерството мълчи, пише "Военный осведомител" (400 хил. последователи). В канала "МИГ" (близо 400 хил. последователи) направо се каза: "не мислим, че това е грамотна информационна стратегия, особено в ерата на тоталния интернет". Отива се и още по-далеч: "това е пълно скъсване на реалността".

Първият заместник-министър на информацията на "Донецката народна република" (ДНР) Даниил Безсонов защити военните кореспонденти и блогъри с думите: "Ако не бяха пишещите за реалната обстановка, макар и с критика, официалните власти още мълчат, цялата ни аудитория би искала информация в отговор на украинските ресурси. Не би трябвало да се обиждат."

Последва и атаката на най-високо ниво до момента: чеченският лидер Рамзан Кадиров обясни, че ако министерството на отбраната бързо не смени подхода си, той ще отиде лично да обясни на руския президент Владимир Путин каква е действителността на терен.


Още тогава Кремъл отбеляза, че критиката е допустима, докато е "в рамките на действащото законодателство... но границата е много, много тънка".


Залогът се вдига


Покрай успехите в района на Лиман и в южната контраофанзива обаче критиките преминаха не само на по-високо ниво: изказването от Думата е само върхът на айсберга от нападки, които вече засягат и Путин лично.


Още след овладяването на Лиман от Украйна Анастасия Кашеварова, журналист и бивш помощник на председателя на Думата Вячеслав Володин, отправи в "Телеграм" въпроси към ръководителя на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу (смятани за част от близкото обкръжение на Путин). Сред тях бяха: Къде са техниката и снабдяването? Защо не се подготвихте за контранастъплението? Защо на ученията и "танковия биатлон" всичко се получава, а на бойното поле - не? Знае ли Путин какво става?


Водещият предаване по държавния канал "Россия 24" Евгений Попов написа, че рано или късно войната ще свърши и трябва да се вземе решение как да се живее след това, "кои сме и накъде отиваме"; дори да се разхлабят натегнатите гайки на военното време.


Дори символът на руската пропаганда Владимир Соловьов ("Первый канал"), санкциониран от Европейския съюз, САЩ, Канада и Великобритания заради войната в Украйна, сподели публикации на анализатори и военни кореспонденти, които критикуват министерството - дори текст на политолог, който говори за надвиснали над Русия "отдавна назрели и презрели решения", а властта трябва да дава много отговори.


Владимир Путин и Рамзан Кадиров през 2019 г.

© Reuters

Владимир Путин и Рамзан Кадиров през 2019 г.


Минути след като министерството на отбраната потвърди изтеглянето от Лиман, отново реагира Кадиров: освен че заговори за военно положение и ядрено оръжие, на прицел на атаките му се оказа командирът на Централния военен окръг Александър Лапин, но задочно - и самият Герасимов, който казал, че не се съмнява в способностите му. Някои експерти защитиха Лапин, награден преди това като герой на Русия; други видяха в думита на Кадиров ръката на Кремъл, насочена към Шойгу.


Подкрепи го и бизнесменът Евгений Пригожин, който потвърди неотдавна, че е основал най-известната руска частна военна компания "Вагнер".


Критикът на подхода към войната Игор Гиркин - бивш "министър на отбраната" на "ДНР" - посочи с пръст Герасимов, а като главен отговорник набеди "Шперплатовия маршал" Шойгу. Оцелелият в интригите на донбаското ръководство Гиркин, който живее в Москва, е свързван от критици, без доказателства, с крила в службите и т. нар. партия на войната: всички близки или гравитиращи около властта, които желаят ескалация.

От "партията на войната" са, според близки до Кремъл източници на "Медуза", и Кадиров, и Пригожин. Източниците посочват, че двамата не за пръв път отправят синхронно критики и че президентството традиционно избягва да отвръща на думите им. Информацията на същото издание сочи, че те може и да работят в полза на близки до тях чиновници, които се надяват да се издигнат в руската йерархия.

Военни кореспонденти се опитват да насочат вниманието към армията: според някои данни двама от тях се срещнали с Путин на Петербургския форум, опитали да му представят ситуацията на терен и изпаднали в немилост. За държавния глава обаче неуспехите също има последици.


Разлом по три линии


За ситуацията в армията и последиците за Путин писа в сряда и базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната. Според него последиците от решението за мобилизация са видими в момента по-скоро вътрешнополитически, отколкото в Украйна. Проблемът е, че противоречията заради зле проведената "частична мобилизация" и руските поражения около Харковска област и Лиман са направили по-интензивно противоборството между националистки фракции, подкрепящи Путин, и създават нови разломи сред гласове, които говорят директно на основните привърженици на президента.


Според тази интерпретация Путин не успява да балансира между различните искания на националистите. Институтът вижда три основни фракции: военните блогъри и кореспонденти, бивши руски или наемнически сили и ветерани, и част от "силоваците" със собствени ресурси.


Путин трябва да запази подкрепата и на трите фракции. Военните блогъри представят визията на Путин пред публика, подкрепяща войната. Ветераните помагат да се организират и поддържат кампании за набиране на сили. Силоваците предоставят бойна сила... Провалите в Украйна, съчетани с хаотичната частична мобилизация, изглежда, смущават радикалната националистическа общност в Русия.


Институтът за изследване на войната

Нещо повече, Путин не може да рискува да загуби критикувалите министерството Кадиров и Пригожин, ценни във войната както с чеченските сили, така и с бойците на "Вагнер". Пукнатини изникват дори сред блогърите, а в средите на ветераните има силно недоволство от начина, по който се провежда мобилизацията. Тази фрагментация "може да има сериозни вътрешнополитически последици за и дори може да се отрази на стабилността на режима на Путин", продължава анализът на ISW. А Путин не може да угоди на всички: Кадиров и Пригожин говорят за по-неконвенционални бойни действия и мобилизация, каквито практикуват те самите, ветераните - конвенционални, блогърите ще уронват престижа на министерството на отбраната, докато не се отбележат успехи.


Руският президент също прехвърли отговорност за грешки от последните седмици към армията, когато вчера добави нови отсрочки за мобилизацията - например за студентите в частни университети. В предишно негово решение от миналата седмица се даваше такава отсрочка само за държавните; въпреки това той стовари днес върху министерството на отбраната отговорността, че не е създадена нужната правна база за поправяне на грешките в мобилизацията, въпреки че той призовал за съответните действия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK