Броят на руснаците, влизащи в ЕС през последната седмица, е намалял с 20%

Броят на руснаците, влизащи в ЕС през последната седмица, е намалял с 20%

© ReutersБроят на руските граждани, които влизат в ЕС, е намалял с 20% през последната седмица в сравнение с предходната, като причината са наложените от страните членки ограничения, съобщи "Франс прес", позовавайки се на на информация на "Фронтекс" от днес.


Близо 53 хил. руски граждани са влезли в ЕС между 26 септември и 2 октомври, от които 29 хил. през Финландия, 8877 през Естония и 8536 през Полша, идвайки от Украйна, информира Европейската агенция за гранична и брегова охрана.


"Визовите ограничения, водени от политически аргументи от страна на европейските страни и мерките, предприети от Русия с цел възпрепятстване напускането на страната на мобилизирани граждани, ще доведат до все по-голям спад на броя пристигащи руснаци в ЕС", смята "Фронтекс".
Полша и балтийските държави наложиха строги ограничения за руски граждани в рамките на санкциите, приети след инвазията на Русия в Украйна.


"Нелегалното влизане може да нарасне, ако Руската федерация реши да затвори границите си за гражданите си, които евентуално могат да бъдат мобилизирани", добавя още агенцията.


Половината мобилизирани в руски регион се оказаха негодни, военният комисар е уволнен
Половината мобилизирани в руски регион се оказаха негодни, военният комисар е уволнен

Повече от 200 хил. души бяха мобилизирани в руската армия след обявяването на "частична" военна мобилизация заради войната в Украйна. Тази мобилизация предизвика силно безпокойство в Русия и протести срещу нея в някои области. Тя също така принуди десетки хиляди мъже бързо да напуснат страната, за да не получат повиквателни.


Казахстан обяви вчера, че повече от 200 хил. руски граждани са преминали през неговата граница за две седмици.


На 30 септември Европейската комисия призова страните членки за повече ограничения в издаването на визи на руски граждани и в контрола по границите.


Европейският съюз имаше споразумение за улеснено издаване на визи с Русия, но то беше прекратено, като в момента одобрението и отмяната им е от компетенцията на самите държави членки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK