"Да убием най-много от тях": Казахстан и Русия са в конфликт заради украински посланик

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

© mid.ru

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.Руският посланик в Казахстан бе извикан във външното министерство на страната, където е акредитиран, след като коментари на украинския посланик в Астана предизвикаха остра реакция на дипломатическата служба в Москва.


Вчера руският посланик в Казахстан Алексей Бородавкин посети външното министерство на Казахстан, след като говорителят на руското Мария Захарова изрази "възмущението" си, че месец и половина слесд коментари за убиване на руснаци украинският дипломат Петро Врублевски посещава дипломатически приеми.


Захарова обяви, че Казахстан не изпълнява вече дадено обещание украинският посланик да напусне "безвъзвратно" страната възможно най-бързо, и поиска изгонването му. Астана, по думите ѝ, не трябва да "се води по неонацисткия режим в Киев". Представителят на казахстанското външно министерство Айбек Смадияров същевременно нарича опита на Русия да казва на друга държава как да действа спрямо кого и с какви съдебни действия е пример за юридическа неграмотност, доколкото Врублевски има дипломатически имунитет.
"Стараем се да убиваме възможно най-много от тях", казва, попитан от казахстански блогър по времето на публично събитие в Астана, посланик Врублевски. "Колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко ще остане за децата ни да убиват. Това е." Врублевски използва думата за етнически руснаци, а не тази за жители на Русия ("россияне").


"Новая газета. Европа" разказва, че в контекста на събитието Врублевски имал предвид руските военни, с които Украйна се сражава. Неудачната формулировка обаче провокира скандал в самия Казахстан, продължава медията и припомня, че институции са осъдили коментарите му, а той е в отпуск след призоваването си във външното министерство в Астана.


Твърде публична реакция


Това е поредният повод за напрежение между Казахстан - смятан дълго за един от най-близките руски съюзници в постсъветското простраранство - и Русия, откакто започна войната в Украйна.


На думите на Захарова по този повод реагира представителят на казахстанското външно министерство Айбек Смадяров, според когото тонът ѝ е в "дисонанс с характера на съюзническите отношения на Казахстан и Русия като равноправни стратегически партньори".


Войната ускори неизбежното: Русия губи Централна Азия
Войната ускори неизбежното: Русия губи Централна Азия


За Русия ситуацията е проблемна заради липсата на реакция от казахстанските власти, които обаче уверяват, че са взети мерки: от Украйна вече е получено запитване за назначаване на нов посланик. Изнасянето на проблема в публичното пространство обаче не е типична практика.

Както отбелязва и "Новая газета", обичайно такива дипломатически инциденти се решават просто: посланикът отпътува, на негово място пристига друг. Втората договореност е факт между Украйна и Казахстан, но е решено представителят на Киев все пак да се върне и да остане в Астана да чака назначаването на нов. Именно това става причина Захарова да отправи острите забележки към Казахстан, че не изпълнил обещанието "бандеровският емисар" (украинският посланик) никога да не се върне.


Голямата промяна в отношенията между Русия и Казахстан, продължава изданието (като цитира събеседник, ръководещ голямо издание в страната) е, че преди година, дори външното министерство да не "козирува", то най-малкото не би възразявало силно - предвид силната позиция на руските дипломати в Астана. Казахстан обаче вече не е готов да мълчи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK