Депутатите в Съвета на Европа обявиха Русия за "терористичен режим"

Президентът Володимир Зеленски говори днес по видеовръзка пред ПАСЕ и словото му бе изпратено със ставане на крака и аплодисменти.

Президентът Володимир Зеленски говори днес по видеовръзка пред ПАСЕ и словото му бе изпратено със ставане на крака и аплодисменти.Депутатите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобриха днес почти единодушно резолюция, в която Русия е призната за "терористичен режим". Освен това руските политически партии, които преди това са гласували "за незаконни решения, които посягат на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и други страни", са обвинени в "съучастие в тероризъм".


С тази резолюция ПАСЕ изисква от страните-членки на Съвета на Европа - най-старата правозащитна организация в Европа, да не признават референдумите в Донбас, Запорожие и Херсонска област, да подкрепят финансирането за възстановяването на Украйна и да предоставят на страната "необходимите системи за противовъздушна отбрана", както и да бъде създаден специален международен трибунал за военни престъпления.


"Асамблеята припомня, че руската Дума е гласувала в подкрепа на нахлуването и анексирането на Крим и отбелязва с голяма загриженост, че е потвърдила и последвалите незаконни опити за анексии. Това е още една демонстрация, че руската Дума не може да бъде третирана като равноправен партньор сред свободните и честно избрани парламенти на демократичните страни", се казва в текста.
ПАСЕ е консултативен орган към Съвета на Европа. Асамблеята се състои от представители на парламентите на всички участващи страни. Решенията на ПАСЕ имат консултативен характер и не са обвързващи за Комитета на министрите на Съвета на Европа. Русия напусна часове преди да бъде изключена през март заради нападението срещу Украйна. Резолюцията се нарича "По-нататъшна ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна" и е по инициатива на представителя на Европейската народна партия от Литва Емануелис Зингерис.


В документа се посочва още, че действията на Русия "нарушават международното право и са несъвместими със задълженията на ядрена сила, която има постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН".


През май Литва призна Русия за терористична държава. Нейните власти заявиха, че смятат специалната операция в Украйна за геноцид и призоваха за създаването на Специален международен военен трибунал за "разследване и оценка на военните престъпления", предлагайки за основа да се използват трибуналите в Нюрнберг или Токио. След Литва през август и Латвия обяви Русия за "спонсор на тероризма".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK