Предозиране: "Россотрудничество" ще топли европейци в руските културни центрове

Предозиране: "Россотрудничество" ще топли европейци в руските културни центрове

© facebook.com/РКИЦРуските културни центрове в Европа започват акция "От Русия - с топлина", в която от събота отварят врати като центрове за сгряване на мръзнещите европейци, съобщи организацията "Россотрудничество".


"В условия, когато температурата на улицата и, което е по-важно, по домовете неотклонно пада, Руските домове и културни центрове в европейските столици отварят от днес вратите си за всички.


Докато цените на газа и електричеството остават високи, центрове ще работят като пунктове за сгряване. Тук винаги може да се пие чай, да се зареди телефон, да се погледа кино, а на децата ще бъдат показвани мултфилми", пише в съобщението.
То е изпъстрено с повторения колко студено ще стане, как европейските семейства ще замръзват, а руските културни центрове нямат нищо общо с политиката.


Но на 21 юли Европейският съюз санкционира "Россотрудничество" (пълното име е Федерална агенция по въпросите на Общността на независимите държави, живеещите в чужбина сънародници и международното хуманитарно сътрудничество).


Мотивите за това са:

"Това е основната държавна агенция, която прокарва меката сила и хибридното влияние на Кремъл, включително популяризирането на т.нар. концепция "Русский мир". От много години тя действа като представителна организация за мрежа от руски сънародници и агенти на влияние и финансира различни публични дипломатически и пропагандни проекти, като консолидира дейностите на проруските играчи и разпространява посланията на Кремъл, включително историческия ревизионизъм."


Към момента Руският културно-информационен център в София не е обявил включването си към инициативата, няма съобщение и от посолството на Русия в България.


"От Русия - с топлина" се представя като хуманитарен отговор на "растящо обществено напрежение в Европа и русофобия", чрез който се "да демонстрираме нашето традиционно гостоприемство и да стоплим сърцата на замръзващите европейски семейства". "Това е страхотна идея, повод за пореден път да напомним, че Русия не е страшен звяр, готови сме и можем да дарим топлина", коментира Сергей Маховиков, руски театрален и киноактьор и режисьор.


Акцията започва в момент, когато температурите в Европа масово са 15-20 градуса и повече.


Както и докато руската армия продължава с ракетни удари по енергийната мрежа на Украйна, като за последните десетина дни унищожи почти половината топлоенергийна инфраструктура на страната. Милиони украинци са реално заплашени да прекарат зимата на тъмно и студено. Руски официални лица говорят, че ще има нова вълна от украинци, бягащи към Европа, както и потенциално голяма преместване на хора в Европа заради високите цени на енергията.


Русия започна под различни предлози да ограничава подаването на природен газ към Европа - основния си експортен пазар - още през пролетта на 2021 г., което стана и една от основните причини за рязкото поскъпване на газа в ЕС. Мнозина смятат днес, че това е било част от подготовката на войната срещу Украйна.


Елеонора Митрофанова ръководи "Россотрудничество" в периода 2004-2009 г. и 2017-2020 г., преди да пристигне в София като посланик на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK