Русия започна да превзема предприятията в анексираните територии

Останките на огромния металургичен комбинат "Азовстал".

© Reuters

Останките на огромния металургичен комбинат "Азовстал".Русия започна да превзема бизнеса и предприятията в незаконно анексираните преди месец части от Украйна, като за целта е създадена специална комисия към правителството. Това се случва, след като на 19 октомври Владимир Путин въведе в тези земи военно положение, а това е режим, в който значителна част от гражданските закони прекратяват действието си.


Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, нарича това "изоставени и захвърлени активи в новите райони на Русия, които не бива да бездействат". По думите му "някой трябва да ги включи в баланса си, за да ги активира", а досегашните им собственици могат да заявят правата си над тези активи, но вече съгласно руското законодателство и пред руски съдилища.


Русия ще смята Мелитопол за столица на Запорожка област
Русия ще смята Мелитопол за столица на Запорожка област


Основният критерий за получаване на достъп до управлението им е желанието и способността да се инвестира в развитието на такива предприятия, обясни руски депутат. На първо място това ще са руски държавни фирми.
Става дума за "неработещ бизнес" в Херсонска и Запорожка области, както и в т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република. Русия дори не контролира 100% от тяхната територия и на няколко места по фронта украинската армия е в настъпление.


Става дума за обекти като:

 • металургичния комбинат "Азовстал"
 • Мариуполския металургичен комбинат "Илич"
 • завода за желязна руда в Бердянск
 • Мариуполското търговско морско пристанище
 • други пристанища, разположени на р.Днепър и по бреговете на Азовско и Черно море
 • "Северодонецки азот"
 • "Артьомсол" за добив на готварска сол
 • електроцентрали, работещи на въглища
 • Запорожката АЕЦ.
 • нефтохимическите "НПП Агринол" и ПАО "Азмол" в Заположка област
 • машиностроителната компания ПАО "Бердянские жатки"


Редица предприятия всъщност вече са под т.нар. външен контрол, припомня в."Ведомости". Металургичните, химическите и минните предприятия в ДНР и ЛНР се управляват от специално създадена организация "Южен минно-металургичен комплекс" (ЮГМК), оглавяван от руския бизнесмен Евгений Юрченко. В интервю от миналото лято той заяви, че в седемте предприятия са произведени повече от 1 млн. тона стоманени изделия, като водещ между тях е Алчевският металургичен комбинат. През юли 2022 г. бе подписано споразумение със стратегическия Уралвагонзавод в Русия за разширяване на икономическите и научно-техническите връзки и за модернизиране на предприятията.

 • След указ на Путин за анексиране на Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, от "Росатом" чрез новосъздаденото акционерно дружество "Експлоатационна организация на Запорожката АЕЦ".

 • "Ростех" се интересува от отбранителната провишленост и такива със "специализирани компетенции", както и от способността на определени граждански производства да бъдат преформатирани за създаване оборудване за армията.

 • Освен това руското министерство на строителството е подготвило генерален план за пълното възстановяване на Мариупол за три години, който включва по-специално изграждането на над 1 милиона квадратни метра социална инфраструктура, каза говорител на министерството в началото на август. В съсипания от руските бомбардировки град руснаците обещават да възстановят летището, да модернизират жп гарата, както и да създадат транспортен възел, включително автомобилна и железопътна гара и ново морско пристанище за пътници.


Комисията към правителството в Москва, работеща при закрити врати, се ръководи от вицепремиера Марат Хуснулин, а министърът на строителството и жилищно-комуналните услуги Ирек Файзулин е негов заместник в този орган. Там имало представители и на Министерството на промишлеността и търговията, противоречиви са данните за включването на Министерството на икономическото развитие.


В парламента са внесени проекти за поправка на Гражданския кодекс, съгласно които Федералната данъчна служба трябва да въведе информация за местни юридически лица и предприемачи в Единния държавен регистър на юридическите лица до 31 декември 2022 г. въз основа на украински регистри. Законопроектът предполага, че индивидуалните предприемачи ще могат да работят без пререгистрация до 30 юни 2023 г.

Руски предприемачи казват, че на първо им трябва информация за състоянието на обектите, разминирани ли са, прочистени ли са от неизбухнали муниции, има ли откъде да се намерят служители и специалисти, какви са връзките с електрозахранване, газоснабдяване, комуникации. Не е ясно откъде ще се намери документация и счетоводни данни за управлението, ако са унищожени.


Освен това не е ясно как юридически ще се оформи прехвърлянето. При сега действащото законодателство първо трябва кредиторите на предприятието да вземат общо решение за преминаването му към външно управление, после да се обърнат към арбитражен съд за обявяване в несъстоятелност. Преди съдебното решение за това има процедура за наблюдение, продължаваща половин година.


Русия няма изобщо да чака толкова и в състояние на военно положение най-вероятно ще ускори завземането на местния "изоставен" бизнес в името на завръщането към нормален живот на хиляди граждани. Законът за военното положение позволява приемане на закони и наредби за временни ограничения върху икономически и финансови дейности, което юристи тълкуват и като право за прехвърляне на предприятия под контрола на нови собственици. Проблемът е какво се случва, когато военното положение бъде отменено и няма ли да започне обжалване на легитимността на взетите по негово време решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK