На среща на военния съюз на Русия Путин понесе удари от две верни членки

На среща на военния съюз на Русия Путин понесе удари от две верни членки

© ReutersСреща на доминирания от Русия отбранителен съюз се превърна в изпитание за нея, след като две знакови членки на организацията, обединяваща част от постсъветското пространство и искали помощ от ОДКС в последните два месеца, изразиха неблагоприятни за нея позиции на заседанието в Ереван.


Отказът на арменския премиер Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и призивът на президента на Казахстан Касъм Жомарт Токаев за съвместно търсене на формула за край на войната в Украйна бяха отбелязани и в руските и рускоезичните медии.


Това става в момент, когато деветте месеца война в Украйна поставят на изпитание оставащите съюзи на Русия в постсъветското пространство. В ОДКС, учреден през деветдесетте години и доминиран от Русия, членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От него излязоха Азербайджан, Грузия и Узбекистан. Поводът за създаването му бе да се избягват гранични конфликти между държавите и да се подпомогне защитата им от външна агресия.
Именно Армения, която е искала помощ от ОДКС в различни ситуации, определи работата на съюза по най-чувствителния за нея въпрос - конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах - като "фиаско". Това бе и причината Пашинян да не подпише заключителната декларация.


По думите му съюзът не е приел "ясна политическа оценка" на "агресията" на Азербайджан, а това уронва престижа на ОДКС "както в страната ни, така и извън нея". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е гледната точка на Пашинян и арменската страна "има право" да разглежда така ситуацията.


"Всяка война завършва с преговори"


Русия помогна на Казахстан за овладяване на протестите в страната в края на декември и началото на януари. Въпреки това Токаев, преизбран преди дни без особена конкуренция, призова Москва и Киев да използват всеки шанс за решаване на конфликта по дипломатически път, в това число - и по линия на ОДКС.


"Що се отнася до Украйна, смятам, че настъпи времето на съвместно колективно търсене на формула за мир. Всяка война завършва с мирни преговори", казва Токаев според сайта на казахстанското президентство.


Войната ускори неизбежното: Русия губи Централна Азия
Войната ускори неизбежното: Русия губи Централна Азия


"Трябва да се използва всеки шанс за постигане най-малкото на примирие. Истанбулският кръг на преговори даде надежда, но споразумението бе "подкопано" по различни причини. Не бива да се допуска братските руски и украински народи да се раздалечават за десетки или стотици години с обиди, които не се лекуват, продължава Токаев."


Някои руски медии цитираха думите на Токаев, но пропуснаха изречението за войната, която Русия нарича "специална военна операция". Отношенията на Казахстан с Русия се усложниха, откакто започна войната в Украйна; Токаев даде преди изборите знаци, че не се отказва от връзките с Русия, но едновременно с това месеци наред се отдалечава от нея и ускори търсенето на нови партньорства и заздравяването на стари.


Заради "глобалните течения" Русия опитва да отклони търговията през Азия
Заради "глобалните течения" Русия опитва да отклони търговията през Азия

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK