Европарламентът гласува да не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

Европарламентът гласува да не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

© ReutersЕвропейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия, предаде пресслужбата на институцията.


Парламентът одобри споразумението със съвета (държавите членки) за неприемането на документи за пътуване, издадени от Русия в окупираните украински региони и в т.нар. отцепнически територии на Грузия, с цел издаване на визи или преминаване на външните граници на ЕС, с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".


Европейски градове даряват генератори за Украйна
Европейски градове даряват генератори за Украйна


Според предложението комисията следва да се консултира с държавите - членки на ЕС, и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не трябва да бъдат приемани. Въпреки това хората, бягащи от конфликта в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.
След като решението бъде официално прието и от съвета и публикувано в Официален вестник на ЕС, то ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.


Заем за Украйна


Eвродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро за Украйна в периода на войната на Русия срещу страната.


Тези 18 млрд. евро ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г.


Според предложението на комисията средствата ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги - като управление на болници, училища и осигуряване на подслон за преместените хора, както и макроикономическа стабилност и възстановяване на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.


Осигурен от ЕС от финансовите пазари, заемът ще бъде изплащан на тримесечни вноски.

Отпускането на заема е под условие за Украйна. Той изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС. Условията, които се преразглеждат от комисията преди всеки транш, включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите.


Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие в съвета на 6 декември, преди комисията да може да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.


По-рано този месец Унгария заплаши, че няма да подкрепи пакета. Днес стана известно, че страната ще предостави 187 милиона евро финансова помощ на Украйна, като това ще е нейният принос към планиран пакет за подкрепа от ЕС.


Правителството на премиера Виктор Орбан по-рано заяви, че е готово да плати своя дял от подкрепата за Украйна, но предпочита да го направи на двустранна основа вместо като част от сумата, която ЕС ще заеме съвместно от капиталовите пазари, за да я предостави после под формата на заем на Киев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK