Заплаха от Русия, помощ от ЕС: Молдова се защитава от "енергийното оръжие" на Путин

Антиправителствен протест в Кишинев

© Reuters

Антиправителствен протест в Кишинев



С населението си от едва 2.5 млн. души Молдова бързо се превръща в най-уязвимата - след Украйна - цел на Русия в Европа, докато президентът Владимир Путин използва енергетиката, за да постига целите си във войната.


При това страната е част от кампанията му за дестабилизиране на правителствата, избрали проевропейския път. Колкото ида се опитва Путин обаче, Молдова се съпротивлява, пише "Политико". В публикация от началото на седмицата изданието припомня за атаките по Украйна, оставили половината страна без ток. След последните - от сряда - електроподаването бе прекъснато в 90% от страната.


Освен това "Газпром" намали доставките на газ миналия месец. Руският газов гигант обясни действията си с просрочени задължения и предупреди, че оставките може и напълно да спрат по всяко време. В тази ситуация инженери и политици работят денонощно, за да гарантират функционирането на енергийните мрежи. През октомври Кишинев вече бе принуден да подпише по-скъп газов договор заради променливите спот цени на газа и петрола.




Освен обществено недоволство обаче - според властта Русия предизвика всяка седмица протести в Кишинев - кризата води до ескалация на напрежението в Приднестровието, проруски отцепнически анклав в източната част на страната. Пред изданието министърът на инфраструктурата Андрей Спину говори за "ситуация на изключителен риск": "Енергийната бедност (тук) е критична - а ние сме едва в началото на зимата." Той очаква още прекъсвания - "докато тази война приключи".


Междувременно инфлацията достига 34%, сметките за комунални услуги формират 70 на сто от бюджета на домакинствата (десетократно по-скъпи в сравнение с миналата година). Почти всеки в страната се нуждае от енергийна помощ.


Енергийната криза (и) въздействието на войната... направиха разходите за живот на молдовските граждани много по-високи, а покупателната им способност - много по-ниска. Притеснени сме как това подкопава социалното сближаване и (създава) политическа нестабилност.


Наталия Гаврилица,

премиер на Молдова


Дефицити


Молдова досега генерираше само една десета от електроенергията си. Около 70 процента идват от електроцентралата "Кучурган" в Приднестровието, други 20% се внасят от Украйна. Руските ракетни атаки обаче доведоха до рязко намаляване на износа от Украйна. На 1 ноември износа си спря и непризнатото Приднестровие, като обясни решението със собствения си недостиг.


Гражданите са призовани да пестят енергия, общините - насърчени да изключват уличното осветление. Предприятията с енергоемки процеси трябва да ги преместят извън пиковите часове. Купени според Спину са хиляди резервни генератори и 200 хил. тона въглища.


Президентите на Молдова и Украйна Мая Санду и Володимир Зеленски в Киев

© Reuters

Президентите на Молдова и Украйна Мая Санду и Володимир Зеленски в Киев


Към момента страната получава 80% от вноса си на енергия от европейския спотов пазар на до четири пъти по-висока от предишната цена. Останалата част идва на по-ниска цена директно от Румъния според Виктор Бинзари, генерален директор на молдовската държавна енергийна търговска компания Energocom.


Само за тази зима това ще струва 1 млрд. евро - 20% от годишния бюджет на Молдова. Това ще струва на правителството 1 милиард евро тази зима - което се равнява на над 20 процента от годишния му бюджет. Според Бинзари компанията няма пари, за да продължи да купува на такава цена, а със застудяването ситуацията ще стане много по-ужасна.


Още един проблем: "Газпром"


Страната търси 450 млн. евро допълнително финансиране от европейските си партньори, за да избегне енергийната криза. На донорска конференция в Париж в понеделник страните обещаха още средства; ЕС отделно обяви 250 млн. евро нови средства по-рано този месец.


Спину вижда само геополитика и в действията на "Газпром" към Молдова и отбелязва, че руският гигант се превръща за страната в "ненадежден партньор". Министърът свързва действията на компанията с нежеланието на Русия Молдова да продължава по пътя на евроинтеграцията. На това мнение е и старшият сътрудник в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) Андрю Уилсън. За Москва въпросът е във "възстановяването на руската сфера на влияние", казва той.


Спор за цените и ролята на ЕС може да остави най-бедната държава в Европа без газ и ток
Спор за цените и ролята на ЕС може да остави най-бедната държава в Европа без газ и ток


Частта от Молдова, контролирана от Кишинев, получава само половината газ. Останалата част тече към Приднестровието, а там голяма част от него се използва за производство на електричество за цялата страна. Поне така беше, преди Тираспол, столицата на региона, да ограничи подаването. Цялата сметка за газа обаче се плаща от централното правителство.


Energocom отбелязва, че газ се съхранява в Украйна и Румъния, който може да отговори на пиковото търсене за шест седмици. Платени са сметки и към "Газпром" за септември и октомври.


Вицепремиерът Андрей Спину

© Reuters

Вицепремиерът Андрей Спину


Недоволство


Ситуацията обаче дава тласък на проруската опозиция и хиляди излизат на протести всяка седмица - включително партията на живеещия в изгнание Илан Шор, която успя да обере част от проруския вот. Миналия месец той бе санкциониран от САЩ за опити за дестабилизация "в интерес на" Москва. Според президента Мая Санду за организирането на демонстрациите работят руските тайни служби.


В Молдова изгряваща опозиционна партия събра хиляди на протест за цените и газа
В Молдова изгряваща опозиционна партия събра хиляди на протест за цените и газа

"Политико" цитира жители, които смятат, че Молдова е трябвало или да остане неутрална, или да заеме по-мека линия спрямо Русия. Едновременно с това, смята Уилсън, "известната промяна в общественото мнение" не променя посоката за Молдова. Много по-сложна обаче е ситуацията в Приндестровието, където са разположени 1500 руски военни и където бе въведен режим на топлата вода, бяха ограничени общественият транспорт и индустриалното производство.


Приднестровието обвинява Молдова (а не "Газпром") за кризата, на която Тираспол е станал заложник. Цитиран е и жител, според когото проблемът е изцяло в западната коалиция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK