Русия стреля по Украйна с остарели ядрени ракети, смята Великобритания

Русия стреля по Украйна с остарели ядрени ракети, смята Великобритания

© ReutersРусия вероятно премахва ядрените бойни глави от остаряващи стратегически крилати ракети и ги изстрелва без заряд срещу Украйна, заяви британското военно разузнаване в събота.


Министерството на отбраната каза, че публично достъпни изображения показват останките на изстреляна от въздуха крилата ракета, която изглежда е проектирана през 80-те години като система за употреба на ядрено оръжие, добавяйки, че бойната глава вероятно е била заменена с баласт.


Такава система все още би причинила щети благодарение на кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво в нея. Малко вероятно е обаче да постигне сериозен ефект срещу планираните цели, добави министерството в ежедневния си разузнавателен бюлетин, публикуван в Twitter.
"Каквото и да е намерението на Русия, тази импровизация подчертава нивото на изчерпване на руските запаси от ракети с голям обсег", допълва министерството.


Германия заяви в петък, че обсъжда със съюзниците искането на Полша германските системи за противовъздушна отбрана Patriot да бъдат изпратени в Украйна, след като от НАТО допуснаха, че алиансът може да не се противопостави на подобен ход.


"Разговряме с нашите съюзници за това как да се справим с... предложението на Полша", каза говорител на германското правителство пред репортери в Берлин.


Според британското съобщение става дума за останки от крилата ракета АС15 "Кент", известна още като Х-55 (Ха 55).

© Wikimedia Commons)

Според британското съобщение става дума за останки от крилата ракета АС15 "Кент", известна още като Х-55 (Ха 55).


Берлин предложи на Варшава системата Patriot, за да помогне за охрана на въздушното пространство, след инцидент, в който се смята, че заблудена ракета се разби и уби двама души в Полша миналата седмица. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак по-късно поиска Германия вместо това да изпрати батареите в Украйна.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че подобно разполагане трябва да бъде решение на отделните държави, като се вземат предвид правилата за крайните потребители. "Конкретните решения за конкретни системи са национални решения", каза той пред репортери в Брюксел.


"Понякога има споразумения с крайни потребители и други неща, така че те трябва да се консултират с други съюзници. Но в крайна сметка то (решението) трябва да бъде взето от националните правителства", добави той.


Коментарите на Столтенберг дойдоха, след като германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза в четвъртък, че споделянето на германските Patriot извън територията на НАТО ще изисква предварителни дискусии с НАТО и съюзниците. Системата се произвежда от американската компания Raytheon.


В петък полският президент каза, че Германия трябва да реши е къде да бъдат разположени нейните части за противовъздушна отбрана, добавяйки, че би било по-добре за сигурността на Полша, ако те са на украинска територия близо до границата.


"От военна гледна точка би било най-добре да бъдат разположени в Украйна, за да защитават и полската територия, тогава те биха защитавали и Украйна, и Полша най-ефективно", каза Анджей Дуда на пресконференция в Каунас. "Но решението е на германската страна".


По-късно Дуда каза, че Германия може да изпрати Patriot в Украйна без войски на НАТО, които да ги управляват - нещо, което според него Киев иска от известно време. "Но ако няма съгласие за това, нека са тук (в Полша) и ни защитават", написа Дуда в Twitter.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK