"Защо не назовавам Путин? Не е нужно": папата отправи най-острите си думи за войната

Папа Франциск

© Reuters

Папа ФранцискМосква реагира остро този следобед на част от думите на част от коментарите на папа Франциск пред американско издание.


Те обаче са най-острите, отправяни към Русия, откакто страната нахлу в Украйна на 24 февруари.


"Със сигурност нападащият е руската страна. Много ясно е", казва папата пред America Magazine. "Понякога опитвам да не уточнявам, за да не обидя, а по-скоро да осъдя общо, макар че е напълно ясно кого обсъждам. Не е нужно да казвам име и фамилия."


Критики
Главата на Римокатолическата църква многократно бе критикуван в хода на войната с аргумента, че не изразявал достатъчно ясна позиция в защита на Украйна, а и че все още не е посетил страната.


От Ватикана отхвърлят това, а в интервюто папата продължава да уточнява защо още не е отишъл в Киев: "На втория ден от войната отидох в руското посолство, необичаен жест, тъй като папата никога не отива в посолство. А там казах на посланика да каже на (руския президент Владимир) Путин, че искам да пътувам, ако ми позволи малка възможност да преговарям. (Сергей) Лавров, външният министър, ми отговори с много мило писмо и разбрах, че за момента не е необходимо."


Споменава, че три пъти е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски по телефона. Искал обаче да посети и двете места - и Киев, и Москва - "не само едното". Говори и за посещенията на кардинали в Украйна, и за украинските делегации, които приема.


Какво точно казва папа Франциск


Папата е попитан как би обяснил позицията си, тъй като мнозина в Съединените щати са объркани от "нежеланието да критикува директно Русия".


Защо не назовавам Путин? Защото не е необходимо. Понякога хората се хващат за детайли. Всички знаят позицията ми: със или без Путин, без да го назовавам.


папа Франциск


Папата опита още по-далеч и прави връзка между сегашния конфликт и Гладомора през 30-те години на миналия век:


Трябва да спомена и че тези дни е годишнината от Гладомора, геноцида, който Сталин извършва срещу украинците. Вярвам, че е подходящо да го спомена като исторически предшественик на конфликта.


папа Франциск


По-рано Ватиканът предложи да е домакин на преговори (Франциск обяснява в интервюто и че Светият престол се стреми към мир и разбирателство и винаги е готов на медиация) между Русия и Украйна, но от Кремъл бяха изразени съмнения, че Киев би могъл да приеме това.


Папа Франциск към Путин: За, Бога, спрете тази война
Папа Франциск към Путин: За, Бога, спрете тази война


За бурятите и чеченците


Не толкова изказванията за Путин обаче, колкото думите му за бурятите и чеченците ядосаха особено много Русия. "В общи линии най-жестоките (във войната - бел. ред.) са може би онези, които са от Русия, но не са от руската традиция, като чеченците, бурятите и т. н.", обяснява


Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова даде да се разбере, че е оскърбена от думите на папа Франциск. "Това вече не е русофобия, а извращение, даже не знам на какво ниво", каза Мария Захарова, която опита да направи съпоставка с чеченските войни от 90-те. Тогава "ни говориха обратното, че руснаците, славяните, са тези, които измъчват народите на Кавказ, а сега ни казват, че народите на Кавказ са тези, които измъчват руснаците."

Захарова не навлезе в подробности. Бурятия не се намира в Кавказ, а в Източен Сибир, а и папа Франциск не говори за измъчване на руснаци в текста на интервюто.


Ръководителят на Бурятия Алексей Циденов нарече "най-малкото странни" думите на папата и факта, че се чува "оценка от главата на католическата църква за жестокостта на конкретни националности". "Историята познава много примери за уникожение на градове, страни и даже народи от онези, които считат себе си за представители на цивилизовани нации." Той даде примери като кръстоносните походи, но добави и че "столица на европейска държава, град Белград, или цяла държава - Либия - бяха бомбардирани без участието на буряти, чеченци и други народи на Велика Русия."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK