Финландия засилва отбраната си с още модерни оръжия от САЩ

Финландия засилва отбраната си с още модерни оръжия от САЩ

© USAFДържавният департамент на САЩ одобри втора значителна продажба на оръжие на Финландия в рамките на един месец, помагайки на съседа на Русия в опитите му да укрепи отбраната си заради войната в Украйна, съобщиха Финландия и Съединените щати, цитирани от "Ройтерс".


След като Русия нахлу в Украйна през февруари, правителството на Финландия реши да отпусне допълнителни 1.7 милиарда евро само тази година за закупуване на оръжие и други отбранителни материали. "Много значителен дял от него ще отиде за (покупки) от САЩ", каза във вторник правителственият съветник Ийка Мартила от Министерството на отбраната на Финландия.Държавният департамент заяви, че предложената продажба на тактически ракети AIM 9X SIDEWINDER Block II, ракетите въздух-земя AGM-154 Joint Stand Off (JSOW) и свързано с тях оборудване за приблизително 323,3 милиона долара ще подобри оръжейните способности въздух-въздух и въздух-повърхност на Финландия.
Финландия планира да използва ракетите с новите си многоцелеви самолети F-35, които също купува от Съединените щати.


По-рано този месец Държавният департамент също одобри продажбата на 150 управляеми ракетни системи за залпов огън и свързаното с тях оборудване на приблизителна цена от 535 милиона долара.


Финландия изгражда свои собствени отбранителни способности от десетилетия, но след като Русия започна своята "специална военна операция" в Украйна, Финландия кандидатства за присъединяване към западния военен съюз НАТО, променяйки драстично политиката си за сигурност заедно със съседна Швеция.


Одобренията в САЩ за продажбите идват в момент, когато има засилено международно търсене и конкуренция за оръжейни системи поради войната, каза Мартила. "Разбира се, ние наблягаме на собствената си позиция като съсед на Русия и се стремим да повлияем по начина, по който можем да ги купим възможно най-бързо", каза той пред "Ройтерс", добавяйки, че последните покупки ще бъдат одобрени от министерството в началото на следващата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK