Русия започна да изнася торове срещу експорта на украинско зърно

Русия получи възможност да изнася свои храни и торове в замяна на украинския експорт на зърно, като част от споразумение, сключено с ООН

© Reuters

Русия получи възможност да изнася свои храни и торове в замяна на украинския експорт на зърно, като част от споразумение, сключено с ООНПървата пратка от произведени в Русия торове напусна Нидерландия във вторник на път за Малави по силата на предварително сключена сделка за износ на ООН, каза говорител на генералния секретар на световната организация, цитиран от Ройтерс.


Пратката от 20 хил. метрични тона изкуствен тор е първата от поредица експортни стоки, предназначени за Африка, каза говорителят, добавяйки, че товарът ще стигне до Малави през Мозамбик, тъй като държавата в Югоизточна Африка няма излаз на море.


Споразумението с посредничеството на ООН, е част от т. нар. "зърнена сделка", която позволява износ на зърно от три украински пристанища през Черно море, както и експорт на руски изкуствени торове. Зърненият коридор беше подновен преди две седмици, след като срокът на първоначалното споразумение между ООН, Русия, Украйна и Турция, сключено през юли, изтече.
Русия прекъсна участието си в споразумението за четири дни през октомври, но по-късно се присъедини отново, заявявайки, че е получила исканите от Украйна гаранции, че коридорът няма да се използва за военни цели.


Разрешаването на износ на 260 хил. метрични тона руски торови продукти, съхранявани в Европа, "ще послужи за облекчаване на хуманитарните нужди и ще предотврати катастрофални загуби на реколта в Африка, където в момента е сезонът на засаждане", каза говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш .


"Объединените нации продължават интензивните дипломатически усилия с всички страни, за да осигурят безпрепятствения износ на критични храни и торове от Украйна и Руската федерация, освободени от режими на санкции, към световните пазари", добави говорителят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK