Блинкен: Русия превърна част от Черно море във военна зона, НАТО ще засили присъствието си

Блинкен: Русия превърна част от Черно море във военна зона, НАТО ще засили присъствието си

© ReutersДържавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че е превърнала части от Черно море във "военна зона" и обеща да засили присъствието на НАТО там. "Няма да се колебаем да продължаваме напред. Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море", допълни той на съвместна пресконференция с румънския си колега в Букурещ.


"Целта ни е да разполагаме с модерни въоръжени сили, способни да действат координирано и заедно на цялата територия на НАТО, включително Черно море", каза още Блинкен. Той напомни, че в Румъния е регионалният център за командване и контрол, а Черно море е "критично важен компонент от отбраната на НАТО".


Блинкен, който е в Румъния за срещата на външните министри от алианса на 29-30 ноември, изброи още, че руски кораби стрелят с ракети по украински градове, блокирали са украинските пристанища и са "отговорни за една от най-тежките кризи в хранителната сигурност от години".
Той подчерта ключовата роля на Румъния за износа на украинско зърно и стоки като част от сделката, договорена с помощта на ООН и Турция.


Блинкен пристигна в Румъния в понеделник (28 ноември) вечерта преди срещи със съюзници от НАТО, колегите от бъдещите членове Швеция и Финландия, на Украйна и външни министри от Групата на седемте най-развити икономики.


Блинкен: Русия превърна част от Черно море във военна зона, НАТО ще засили присъствието си

© Reuters


Във вторник Украйна призова своите западни партньори да ѝ доставят системи за противовъздушна отбрана и трансформатори, за да отблъсква и сдържа руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура. "Имаме нужда от противовъздушна отбрана, IRIS, "Хоукс", "Пейтриът" и имаме нужда от трансформатори", каза външеният министър Дмитро Кулеба пред репортери в кулоарите на среща на НАТО в Букурещ, посочвайки различни западни ПВО системи.


"Ако имаме трансформатори и генератори, можем да възстановим енергийните си нужди. Ако имаме системи за противовъздушна отбрана, можем да се защитим от следващите руски ракетни удари. С две думи: "Пейтриът" и трансформатори е това, от което Украйна има най-голяма нужда."


Владимир Миленски: България има достатъчно боеприпаси и оръжейни системи, които да даде на Украйна
Владимир Миленски: България има достатъчно боеприпаси и оръжейни системи, които да даде на Украйна


Според властите в Киев в момента страната може да произведе не повече от 70% от необходимата ѝ енергия. За спешно установяване на най-неотложните нужди и събиране на предложения коя страна веднага може да помогне, е създадена специална работна група. Тя включва членовете на НАТО и други страни, като се ръководи от външни министър на Германия, която тази година е ротационен председател на Г-7.


Силите на НАТО трябва да вземат политическо решение да изпратят модерни бойни танкове в Украйна, за да им осигурят военно предимство срещу нахлуването на руските сили през зимните месеци, каза външният министър на Литва във вторник в румънската столица. Украинците на няколко пъти призоваваха да получат най-съвременни танкове, тъй като те се стремят да стабилизират и използват ефекта от военните победи в контраофанзивите през последните месеци, особено в ожесточените сражения в Донбас.

Но западните сили не са склонни да тръгнат по този път от страх, че това може да повиши риска от пряк конфликт с Русия, коментира "Ройтерс". Танковете и бронираните машини по принцип са въоръжение за офанзиви.


Блинкен: Русия превърна част от Черно море във военна зона, НАТО ще засили присъствието си

© Reuters


"Разговарях с редица военни експерти и отговорът, който чувам, е, че ако осигурим танкове до тази зима, да кажем януари, това може да има значение", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери.


Той каза, че украинските власти са му казали, че имат водачи, способни да управляват бойни танкове на НАТО, което предполага, че някои вече са преминали съответно обучение на територията на алианса.


"Това е политическо решение, защото от военна гледна точка през зимата, когато фронтовата линия се стабилизира, ако е необходим допълнителен тласък, той може да се постигне чрез предоставяне на допълнителни танкове", обясни той.

НАТО не изпраща въоръжение в Украйна, а изключително т.нар. несмъртоносна помощ, горива машини за разчистване на разрушения и др. С въоръжаване и муниции се занимават близо 50 държави от т.нар. Група "Рамщайн" под председателството на САЩ, която заседава веднъж месечно.


Днес Норвегия дари 5 специализирани медицински автобуса на стойност 3 милиона евро в рамките на Координационния център за евроатлантическо реагиране при бедствия (EADRCC) към НАТО.


Блинкен: Русия превърна част от Черно море във военна зона, НАТО ще засили присъствието си

© nato.int

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK