За първи път: Г-7 ще координира разследванията на военните престъпления в Украйна

За първи път: Г-7 ще координира разследванията на военните престъпления в Украйна

© ReutersГрупата на седемте най-развити индустриално демокрации (Г-7) се договори за създаване на мрежа за координиране на разследванията на военни престъпления, като част от усилията за наказателно преследване на зверства, извършени по време на войната в Украйна.


"Съдебното разглеждане на зверствата, извършени в Украйна, ще отнеме години, може би дори десетилетия. Но ние ще бъдем добре подготвени и ще упорстваме толкова дълго, колкото е необходимо", заяви германският министър на правосъдието Марко Бушман, който беше домакин на срещата на правосъдните министри от Г-7, в която влизат още Великобритания, Италия, Франция, САЩ, Канада и Япония.


На срещата в Берлин присъстваха и специалните прокурори на Международния наказателен съд, федералният прокурор на Германия и министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска.
В съвместна декларация министрите заявиха, че страните от Г-7 ще гарантират наличието на централно национално звено за контакт във всяка държава за преследване на международни престъпления. Бушман поясни пред репортери, че това ще гарантира, че информацията за доказателствата и правните изисквания може да се споделя между държавите и международните организации.


Той добави, че показанията на жертвите на сексуално посегателство трябва да бъдат записани по такъв начин, че да са допустими в съда, така че жертвите да трябва да дават показанията си само веднъж.


Бушман, който приветства срещата във вторник като първата от този вид в историята на Г-7, в миналото е изтъквал водещата роля на Германия в преследването на военни престъпления в други страни, посочва Ройтерс.


Съгласно принципа на универсалната юрисдикция Германия осъди двама бивши офицери от сирийското разузнаване в знаков процес срещу подкрепяните от държавата изтезания в Сирия.


Киев съобщава за над 15 хил. души са безследно изчезнали от началото на войната. На различни етапи от операцията беше съобщавано за намирането на масови гробове след оттеглянето на руските части, в които се намират останки, както на военни, така и на цивилни. Само в Херсон властите обявиха, че са документирали повече от 400 военни престъпления, извършени по време на руската окупация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK