Украинските бежанци в Полша ще поемат част от разходите си за държавни жилища

Украинските бежанци в Полша ще поемат част от разходите си за държавни жилища

© ReutersПолша планира украинските бежанци да започнат да покриват част от разходите си за храна и жилище след четвъртия месец от престоя им в държавни жилища, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на полското правителство.


Над 2 милиона украински бежанци намериха временно убежище в съседна Полша, разчитайки на добротата на непознати, които отвориха домовете си, и на държавната помощ, отбелязва "Ройтерс".


След първоначалната обществена подкрепа за бежанците обаче ресурсите започнаха да се изчерпват, а за бежанците става все по-трудно да намерят жилище и да получат подкрепа, тъй като Полша е изправена пред икономическа криза и бюджетни затруднения.
"Гражданите на Украйна, които пребивават в Полша в центровете за временно настаняване, ще поемат част от разноските за настаняване и храна", заяви в изявление полското правителство.


Заложници на зимата: какво ще стане с украинците в Европа
Заложници на зимата: какво ще стане с украинците в Европа

Тези, които пребивават повече от 120 дни в подобни жилища, като например финансирани от правителството хотелски стаи или училищни общежития, ще трябва да покриват 50 процента от стойността в размер до 40 злоти (8.55 евро) на ден на човек.


След 180-ия ден обаче те ще трябва да заплащат 75 процента от стойността до 60 злоти (12.82 евро). Според плана неработоспособните поради възраст или увреждания лица, както и бременните жени няма да бъдат таксувани.


Правителството иска новите правила да влязат в сила от 1 март 2023 г. Предстои законопроектът да бъде гласуван в парламента, където се очаква да бъде приет без никакви затруднения, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK