Еврокомисията предложи трибунал и използване на блокираните руски активи за Украйна

Еврокомисията предложи трибунал и използване на блокираните руски активи за Украйна

© ReutersУрсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, предложи създаването на специална структура за управление и инвестиране на блокираните чрез санкции руски активи - държавни и на олигарси - за да се помогне на Украйна във войната и възстановяването след нея. Освен това бе декларирано желание за създаване на международен трибунал за наказване престъпленията на руската агресия.


В кратка реч в Брюксел тя обясни, че е нужно скоро и заедно с партньорите на ЕС да се създаде такава структура и да се използват в полза на Украйна приходите от инвестираните замразени руски средства. "След като един ден санкциите бъдат отменени, тези фондове трябва да се използват, така че Русия да изплати пълна компенсация за щетите, причинени на Украйна", допълни Фон дер Лайен.


"Руската инвазия в Украйна причинява смърт, разруха и неописуеми страдания. Всички помним ужасите на Буча. На първо място, Русия трябва да плати за своите ужасяващи престъпления, включително да престъплението агресия срещу суверенна държава."
Урсула фон дер Лайен повтори, че Еврокомисията подкрепя Международния наказателен съд и предлага създаването на специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и наказва руските престъпления. "Готови сме да започнем работа с международната общност за възможно най-широка подкрепа на този специализиран съд."Тя обясни, че щетите в Украйна се изчисляват на 600 млрд. евро (днес президентът Володимир Зеленски говори за над един трилион долара) и Москва трябва да компенсира нападнатата страна.


"Разполагаме с начини да накараме Русия да си плати. Блокирахме 300 млрд. евро резерви на руската централна банка и 19 млрд. евро на руски олигарси."


Според нея има възможност с партньорите да се намери законен начин да се употребят тези пари и "руските престъпления да не останат ненаказани".Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и военни престъпления дни след нахлуването на Москва на 24 февруари, но няма юрисдикция да преследва агресия в Украйна. Русия, която нарича действията си в Украйна "специална военна операция", отрече да е атакувала цивилни.

Има няколко форми, които може да приеме специалният трибунал за преследване на агресия, но правни експерти казват, че най-вероятната е така нареченият хибриден трибунал, работещ съгласно украинското законодателство с подкрепата на международната общност. В такива съдилища обикновено работят международни прокурори и съдии или комбинация от местни и международни служители.


Г-7 се споразумяха във вторник да създадат мрежа за координиране на разследванията на военни престъпления като част от усилията за наказателно преследване на предполагаеми зверства в Украйна.


Как може да изглежда специален трибунал за войната в Украйна
Как може да изглежда специален трибунал за войната в Украйна

Актът на агресия се определя от ООН като "нахлуване или нападение от въоръжените сили на държава на територията на друга държава или всяка военна окупация".


Въпреки признаването на престъплението съгласно международното право, в момента няма конкретен съд или трибунал, към който Украйна да може да се обърне.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK