Одеса маха паметника на основателя на града Екатерина Велика

Работници покриват статуята на Екатерина Велика преди официалното й връщане в Одеса през 2007 г., след като тя прекарва годините на съветско управление в хранилища.

© Reuters

Работници покриват статуята на Екатерина Велика преди официалното й връщане в Одеса през 2007 г., след като тя прекарва годините на съветско управление в хранилища.Градският съвет на Одеса гласува за премахването и преместването на паметника на руската императрица Екатерина Велика, който наскоро беше зацапан с червена боя поне два пъти, съобщава Ройтерс.


Статуята на основателя на града, която се извисява над централен площад в града, е вандализирана многократно след руското нахлуване в Украйна, което накара много украинци да отхвърлят историческите връзки на страната си с Москва.


Градският съвет обяви решението за премахване на статуята на уебсайта си в сряда. Местните депутати одобриха и прибирането в склад на паметник на руския генерал от XVIII век Александър Суворов.
Вотът в общинския съвет беше предшестван от онлайн анкета сред местните жители, в която за премахване на статуята на Екатерина Велика, императрица на Русия от 1762 до 1796 г., гласуваха малко над половината от участвалите. Бяха подадени и няколко петиции до президента Володимир Зеленски, но само местните власти бяха законово упълномощени да вземат решение, пише Ройтерс.


Статуята, която официално е известна като Паметник на основателите на Одеса и изобразява освен императрицата и още няколко фигури от царската епоха, ще бъде преместена във временно хранилище и след това в музей, съобщи изданието Suspilne.


Основан от Екатерина Велика в края на XVIII век, Одеса е бил стратегически град за имперска Русия и за Съветския съюз. Откакто Украйна получи независимост през 1991 г., нейното пристанище служи като важна част от украинската икономика и е било удряно многократно от руските части по време на войната срещу Украйна.


Издигната за първи път през 1900 г., статуята на Етерина Велика е демонтирана през 1920 г. по време на съветското управление, но е възстановена от украинските власти през 2007 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK