"Като лавина": Хиляди се включиха в дарителска кампания за генератори за Украйна

Снимката показва как жители на Киев се крият в метрото при поредна руска атака

© Reuters

Снимката показва как жители на Киев се крият в метрото при поредна руска атакаХиляди хора и фирми се включиха в кампанията за събиране на средства за купуване на генератори за Украйна. Инициативата на издателя и бивш депутат от "Демократична България" Манол Пейков започна на 26 ноември и приключи на пети декември по обяд. Кампанията беше организирана във "Фейсбук", като общата събрана сума за осем дни и половина е петстотин трийсет и една хиляди двеста и десет лева и седемдесет и седем стотинки.


За сумата съобщи в профила си Пейков малко след официалния край на кампанията на 5 декември. От събраните средства над 80 хиляди са получени през PayPal, а над 3000 лева в пликове в бюрото в офиса му.
"Буквално на няколко минути пристигат дарения. Като лавина се изсипаха тези дарения", коментира преди дни пред ТВ1 Пейков.Това става на фона на колебливата позиция на българското правителство каква точно помощ да даде на Украйна - нещо, за което парламентът гласува решение още на 3 ноември. А на фона на призивите на представителите на украинските власти за доставка именно на генератори стана известно, че българското военно министерство продава такива. Украйна се намира под обстрел с ракети и дронове от близо два месеца, като целта са украинските системи за електроснабдяване и отопление. Москва твърди, че целта е да се намали боеспособността на Киев, за да бъде принуден да преговаря. Но това се отразява на живота на обикновените хора, както и на болници и други институции. По данни от края на ноември над 10 милиона украинци са без ток.

"Казано с други думи, през всеки от последните 204 часа вие сте ми превеждали дарения за закупуване на генератори за Украйна средно по 2621 лева на час - което прави по 43 лева и 69 стотинки на минута, или по 72.8 стотинки на секунда", обобщава още издателят.

Общо са платени средства за 118 генератора (между 2 и 100 кВт) на стойност 347 322 лева и 45 ст. От събраните средства остават 187 388 лева и 26 стотинки, които също ще бъдат използвани за купуването на още подобни устройства. Пейков уточнява още, че средствата, дарени след официалния край на кампанията, няма да бъдат връщани, а ще бъдат използвани за генератори.


Военните продават излишни за тях генератори, от които Украйна има крайна нужда
Военните продават излишни за тях генератори, от които Украйна има крайна нужда
От поста на Пейков се разбира, че на 12 декември ще тръгне осигуреният транспорт, който ще превози първата партида генератори. "Единствената разлика между вчера и днес е, че сега насочваме основното усилие не в събирането на средства, а в превръщането им в агрегати, които възможно най-скоро да разпределим (според наличните десетки запитвания) и да разпратим до хората, които се нуждаят от тях."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK