"Не разбират нарушенията си": Латвия отне лиценза на рускоезичната телевизия "Дождь"

"Не разбират нарушенията си": Латвия отне лиценза на рускоезичната телевизия "Дождь"


Националният съвет за електронни медии (NEPLP) на Латвия анулира лиценза за работа в страната на рускоезичния телевизионен канал "Дождь", който бе блокиран в Русия дни след нахлуването в Украйна, а преди това бе преследван години наред заради критики срещу Кремъл.


Мнозина журналисти от закритата телевизия се преместиха в Латвия. През юни бе съобщено, че "Дождь" е получил лиценз за излъчване в страната и от юли започнаха предаванията.


Сега мотивът за решението е "заплаха за националната сигурност и обществения ред". Телевизията трябва да прекрати работа в полунощ срещу 8 декември.
По думите на Ивар Аболниш, цитиран от агенция Leta ръководител на NEPLP, то се основава на "оценка на съвкупност от нарушения, убедила NEPLP, че ръководството на "Дождь" не разбира и не осъзнава значимостта и сериозността на нарушенията, поради което не може да действа на територията на Латвия".


Освен това съветът и поискал да бъде блокирано за достъп от Латвия предаването на телевизионния канал в YouTube.


"Продължаваме работа, оставаме в YouTube, но губим част от кабелните мрежи", съобщи новината водещата Ана Монгайт. "Умеем да преодоляваме сложности от епичен мащаб и не смятаме за изпълнена нашата мисия. За случилото се има принос всеки хейтър, който изливаше тези дни помия по "Дождь", обвинявайки ни в престъпление, което не сме извършили", допълни тя.


Ние сме противоотровата срещу тиранията
Ние сме противоотровата срещу тиранията


Проблемите започнаха още през лятото, когато бе премахнат прочут монумент на Червената армия, а репортери на телевизията правеха анкети и в студиото се обсъждаше основателна ли е кампанията за премахване на съветски паметници. Това бе посрещнато хладно и с критики, че за страната, една от трите балтийски републики, анексирани от Сталин съгласно тайната част от споразумението "Молотов - Рибентроп", този дебат е приключил с ясно решение и в "Дождь", изглежда, не разбират неадекватността на опитите за подновяването му, докато в съседство Русия разрушава Украйна и избива хиляди хора.


Последваха и други инциденти (глоба, че няма звуков канал на латвийски език, както изисква законът) до декември, когато NEPLP наложи 10 хил. евро глоба за показана в ефир карта на Крим като част от Русия и наричане руските въоръжени сили "нашата армия".

Водещият Алексей Коростельов каза преди седмица в пряк ефир, че телевизията "може да помогне" на руските военни, което той след това нарече неволна грешка на езика. Той призова зрителите да пишат на редакцията за нарушения при мобилизацията и че "Дождь" може да помогне на изпратените на фронта да се оборудват, защото армията не ги оборудва и те са поставени в мизерни условия.


Но министърът на отбраната Артис Пабрикс призова да се отнеме правото на пребиваване на служителите на телевизията, а службата за национална сигурност на Латвия започна проверка.


Тихон Дзядко, главният редактор, се изви и заяви, че "телевизионният канал не се занимава и няма да се занимава със снабдяване на руската армия - на фронта или в тила". Коростельов бе уволнен и след него си тръгнаха няколко служители. После генералният директор Наталия Синдеева също се извини със специално видеообръщение към "всички, които изпаднаха в заблуждение заради фразата на Алексей Коростельов". Тя повтори, че телевизията не помага на руската армия и думите били грешка с много висока цена. Решението за уволнението било взето "под натиска на лавина от мнения, под заплаха за отнемане на лиценза, под заплаха да бъдем изгонени от Латвия".


Днес от руски журналисти, принудени да напуснат Русия след вълната от цензура след 24 февруари, реакциите са осъдителни за Латвия. Има и предупреждения, че това само напомняло, че "Владимир Путин и службите му ще се опитат да ни компрометират и ликвидират един по един в чужбина".


Други казват, че латвийците са действали по съветски манталитет и че се правят на по-големи светци от Исус Христос. Поради това трябвало "да се строи на камък, а не на пясък в постсъветското пространство" и да се основават нови медии във Франция и Западна Европа, където демокрациите били много по-стабилни.


В интервю за изданието "Медуза" Синдеева каза днес, че губят вероятно около 20% от приходите си заради отрязването от кабелното разпространение, че съжалява за множество прибързани, според нея, решения, включително за уволняването на Коростельов, както и че вече са обмисляли да напуснат Латвия, "но това не е толкова просто да се направи".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK