Въпрос към правителството: Нима ще оставите украинските бежанци без храна за Коледа

Снимката е от едно от шествията през годината в подкрепа на Украйна.

© Надежда Чипева

Снимката е от едно от шествията през годината в подкрепа на Украйна.Проблемът с изхранването на украинските бежанци настанени в държавни бази и хотели, се изостря, а служебният кабинет все още не реагира по никакъв начин. Предстои в парламентарни комисии да се обсъди предложението на "Демократична България", както и на няколко неправителствени организации правителството безсрочно да реализира програмата за подпомагане на украинските бежанци по правилата от преди 31 октомври (според които хората бяха настанявани в хотели, а държавата поемаше издръжката им, включително и изхранването). Основният мотив - държавните бази, в които се насочват от началото на ноември новопристигналите хора, не спомагат за интеграцията, ситуацията е неясна, на хората трябва да се помага.


Според в. "Сега" срещу подобно удължаване е Министерството на туризма, чието становище е, че програмата няма как да е безсрочна, защото противоречи на статута на временна закрила, върху който се основава


Междувременно една от активните организации в помощ на украинските бежанци - фондация "Три жени", разпространи отворено писмо до правителството, в което пита дали наистина кабинетът ще остави хората без храна за Коледа.
От фондацията пишат, че с нарастваща тревога наблюдават ситуацията с грижата към хората, потърсили у нас убежище от войната на Русия в Украйна, и намират поредното спиране на хуманитарната програма "за неуместно и неадекватно".

"В настоящия момент част от украинските бежанци в България имат истинска нужда от вашата подкрепа - като мъже и жени, поели отговорността за държавното управление. Необходимо е осигуряването на храна и топлина за зимата за онези украинци, които са в държавните бази и за които нашата помощ е единственият начин за достойно съществуване. В тези бази останаха само най-уязвимите групи - хора без материална възможност, със специални нужди, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно състояние, многодетни майки. Те се намират на по 30 км от населени места", пишат в отвореното писмо от фондация.

Те уточняват, че още много доброволци и организации от цялата страна полагат всевъзможни и безвъзмездни усилия по набиране на средства и снабдяване на бежанците с неща от първа необходимост - храна, топли дрехи и одеяла.
"Обръщаме внимание, че летните бази, в които са настанени хората, не са пригодени за зимно обитаване. Местната власт организира временни решения за някои от базите. Във Варненска област доставката на храна е предвидена от областната управа, но само до 23.12. Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна?", питат от фондацията.
"Ние вярваме, че власт и гражданско общество трябва да действаме заедно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена единствено в ръцете на неправителствения сектор и гражданите.
Призоваваме служебното правителство на Република България да преразгледа решенията си. Морален и служебен дълг на правителството е днес да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат непреходен пример за гостоприемство, човечност и безкористна помощ за страдащите", завършва апела.


В една от парламентарните комисии в четвъртък по въпроса ще бъде изслушан и служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, който е начело на т.нар Национален оперативен щаб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK