Путин заплашва да намали добива на петрол заради тавана на Г-7

Владимир ПУтин в Бишкек

© Reuters

Владимир ПУтин в БишкекРусия, най-големият износител на енергия в света, може да намали производството на петрол и ще откаже да продава петрол на всяка страна, която налага "глупавия" таван на цените на руския петрол от Запада, каза президентът Владимир Путин в петък.


Групата на седемте най-развити икономики (Г-7), ЕС и Австралия миналата седмица се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел на руски суров петрол, доставян по море.


"Що се отнася до нашата реакция, вече казах, че ние просто няма да продаваме на онези страни, които вземат такива решения", каза Путин пред репортери в киргизката столица Бишкек, където участва в среща на Евразийския икономически съвет.
"Ще помислим, може би, дори за възможно, ако е необходимо... намаляване на производството", добави той.


Путин, който управлява втория по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големия износител на газ, каза, че Русия има споразумение за производство с други членове на клуба на производителите на петрол ОПЕК+, така че такава драстична стъпка все още е само възможност.


"Обмисляме това, все още няма решения. И конкретните стъпки ще бъдат очертани в указ на президента на Русия, който ще бъде публикуван през следващите няколко дни", каза Путин.


Продажбата на петрол и газ в Европа е един от основните източници на приходи на Русия в чуждестранна валута.


Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че заплахата на Путин не е неочаквана, но че остава да се види какви действия ще предприеме Москва в крайна сметка.


Путин омаловажи въведения от Запада таван, който цели да намали приходите на Москва, като каза, че цената от 60 долара съответства на цената, на която Русия продава петрола си, "така, че не се тревожете за бюджета".


Цената на руския петрол, сорт "Уралс" в петък беше около $53 за барел, по данни на Ройтерс.


Руският президент предупреди, че опитите на Запада да наложи таван на цените ще предизвика глобален колапс на петролната индустрия и след това катастрофално покачване на цените.


"Това ще доведе до колапс на самата индустрия, защото потребителят винаги ще настоява цената да е по-ниска. Индустрията вече е недостатъчно инвестирана, недостатъчно финансирана и ако слушаме само потребителите, тогава тази инвестиция ще бъде намалена до нула", каза Путин.


"Всичко това ще доведе на някакъв етап до катастрофален скок на цените и до колапс на глобалния енергиен сектор. Това е глупаво предложение, зле замислено и зле обмислено."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK