"Всяка къща е крепост": Пригожин призна, че "Вагнер" почти не напредва в Бахмут

"Всяка къща е крепост": Пригожин призна, че "Вагнер" почти не напредва в Бахмут

© Скрийншот, ria.ruОснователят на най-известната руска частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин разказа за трудностите в овладяването на източноукраинския град Бахмут в нова поредица видеоклипове и че битката за всяка къща може да се води цял ден или дори седмица.


"Вагнер" има водеща роля в офанзивата срещу Бахмут, който Пригожин нарича с руското му име (сменено преди пет години) Артьомовск, но тя се проточва с месеци, а американското разузнаване наскоро говори за четирицифрен брой загинали бойци.


Все по-често появяващият се в медиите Пригожин говори пред РИА "Новости" за усложняването на задачата от "стотици" отбранителни линии, изградени от Украйна. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) намира за необичайни тези коментари, защото за пръв път той признава, че напредъкът е почти никакъв: през октомври 2022 г. говореше за 100-200 м на ден.
"Основният въпрос е как превземате Артьомовск. Артьомовск е крепост във всяка къща. За всяка къща момчетата се борят, понякога не един ден, казва. Понякога седмици за една къща. От днес до утре ще вземат една къща - ще пробият отбраната. А след тази къща нова отбрана, и то не една. И колко такива отбранителни линии има в Артьомовск? Ако кажа 500, навярно няма да се объркам. На всеки 10 м има отбранителна линия." Говорейки за "десет метра", Пригожин всъщност повтаря подметнати думи на присъстващи на разговора бойци.


Частната армия на Пригожин публикува екзекуция с чук на свой наемник
Частната армия на Пригожин публикува екзекуция с чук на свой наемник


На този фон на среща с боец на "Вагнер" Пригожин чува от него за трудностите на фронта, например за недостига на бойни машини на пехотата БМП-3, муниции и други. Според ISW Пригожин подготвя почвата, за да обвини или Министерството на отбраната, или руския военнопромишлен комплекс за провала на офанзивата срещу Бахмут, а проблемът да бъде приписан на руската държава и разпределението на ресурсите.


"Договорът им приключи"


Пригожин не коментира конкретни данни за броя на жертвите, но в друг запис е показан как посещава мазе, използвано като морга, в което лежат телата на убити бойци, много от тях - затворници. "Договорът им приключи (...) Подготвят се за изпращане. Всички работихме навръх Нова година. Слагат ги сега в цинкови ковчези и ще се приберат."

През септември Пригожин бе показан, докато набира затворници за войната в Украйна в колония в Русия. Пред потенциалните кандидати той казва, че наемничеството за "Вагнер" може да е по-перспективно за някои, например хората, които може да бъдат изкарани от затвора само от "двама: Аллах и Бог" - в ковчег. "А аз ви набирам живи, но невинаги ви връщам живи."


Американското разузнаване смята, че десетки хиляди от бойците, с които "Вагнер" разполага, са затворници.


На 2 януари РИА "Новости" показа и как Пригожин посещава мемориал и гробище на бойци на "Вагнер" в Краснодарския край. "Всички тук са от "Вагнер", по думите му. Попитан за броя им обаче, казва: "На това няма да отговарям."


Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките
Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK