Украйна все по-успешно сваля дроновете на Русия, но на каква цена

Работата на украинската противовъздушна отбрана над Киев, 14 март 2022 г.

© Reuters

Работата на украинската противовъздушна отбрана над Киев, 14 март 2022 г.Украйна става все по-добра в свалянето на използвани срещу нея от Русия дронове, но дисбалансът се задълбочава: някои военни експерти се чудят дали тези резултати са устойчиви.


За този проблем разказва "Ню Йорк таймс" два дни след като Украйна съобщи, че армията ѝ е свалила всички 80 дрона, изстреляни след Нова година.


"Никога преди не са постигани подобни резултати", цитира изданието говорител на украинските военновъздушни сили. Едновременно с това много от използваните средства - като ракетите "земя-въздух" - струват далеч повече от дроновете, а дългосрочно това може да е в полза на Русия.
Да свалиш дрон, е до 7 пъти по-скъпо, отколкото да го изстреляш според оценката на Артьом Старосиек, от консултантската компания Molfar. Може би именно на това разчита Кремъл, казват някои от експертите, с които разговаря вестникът. "Шахед" са евтини и цената за производство може да е едва около 20 хил. евро, а изстрелването на противовъздушни ракети - от 140 хил. за С-300 до 500 хил. за американските NASAMS.


Последните, потвърди Киев, бяха използвани и при атаките от почивните дни. При това експертът от изследователския институт CNA Майкъл Кофман отбелязва за американския вестник, че украинците използват цяла "зоологическа градина от системи за противовъздушна отбрана"; някои, като Gepard 2, са евтини в сравнение с други европейски и такита от съветско време.


Оценката на Molfar е, че от септември насам Русия е изстреляла близо 600 дрона срещу Украйна - кампания, която нанесе тежки поражения на инфраструктурата и остави мнозина без електричество, отопление и водоснабдяване.


Евтини "самоубийци": защо Русия праща ирански дронове в Украйна
Евтини "самоубийци": защо Русия праща ирански дронове в Украйна


Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че целта на Русия е да изтощи Украйна с безкрайни атаки от дронове и трябва да се очакват още през следващите седмици, а нощите могат да са много неспокойни.

Такава оценка се появи и в анализ на Molfar и през октомври, когато Русия започна кампанията с изстрелване на множество ирански баражиращи боеприпаси (или "дронове камикадзе") по Украйна. В него се говореше за цена на иранските "Шахед-136" от между 20 и 50 хил. евро за единица и общи разходи през няколко седмици от септември и октомври за Русия в размер до 17.9 млн. долара. Украйна, за сравнение, е похарчила над 28.14 млн. долара за свалянето им между 13 септември и 17 октомври - и то само на базата на открити източници.

Все пак трудно може да се говори еднозначно за ползи от сваляне на дронове с ракети: Джордж Барос от Института за изследване на войната изразява подозрения, че Украйна разгръща по-скъпи и сложни системи за защита на инфраструктурата си. Старосиек отбелязва, че разходите за свалянето на дрон все пак са доста под тези за възстановяване на електроцентрала, а трябва да се има предвид и човешкият фактор: опазването на живот.


Украйна все по-успешно сваля дроновете на Русия, но на каква цена

© Reuters


Промяна в тактиката


Според Матийо Булег от "Чатъм хаус" цената е без значение, докато Западът продължава да предоставя военна помощ (макар с овладяването на Камарата на представите от републиканците да се споменава по-често рискът Западът да се умори), но това не решава по-трудния въпрос:


Проблемът за Киев е, че няма достатъчно големи запаси боеприпаси за сваляне на тези дронове.


Матийо Булег,

"Чатъм хаус"


Дългосрочно Украйна може да се изправи пред все по-интензивни атаки с дронове, а това би увеличило натиска върху противовъздушната ѝ отбрана, смята той, на фона на сведенията, че Москва и Техеран работят за съвместна производствена линия за дронове в Русия. Според Булег тази опасност обяснява и промяната в тактиката на Киев: нанасянето на удари дълбоко в руската територия.


Русия обаче също сменя подхода: атаките все повече са през нощта, а това прави по-трудно засичането им.Начинът, по който двете страни използват и реагират на дроновете си, се наблюдава с повишено внимание, тъй като много експерти подозират, че първата война от подобен мащаб в Европа, в която се използват безпилотни апарати, е възможност за тест на множество технологии и ще повлияе на воденето на конфликти в следващите години.


Пожарникари след удар с дрон в Киев, 19 декември 2022 г.

© Reuters

Пожарникари след удар с дрон в Киев, 19 декември 2022 г.


Свършват ли ракетите на Русия


Междувременно от украинското министерство на отбраната дойде твърдението, че хиперзвуковите ракети "Кинжал" на Русия свършват и това е причината в момента да не се нанасят удари с тях, а да ползват други средства.


Москва освен това изпитва технически проблеми в използването на това най-ново оръжие, включително заради проблеми със самолетите носители - МиГ-31, казва представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) към министерството Вадим Скибицки. Според него Русия е изразходила стратегическия си резерв от "всички видове ракети".


Големият проблем с "Кинжал" обаче е, че ако Русия изстреля малкото си оставащи запаси, "просто няма да има с какво да плаши света", казва Скибицки в интервю за "РБК Украйна". Споменават се и оценки на западни експерти, според които Москва се сблъсква и с производствен проблем заради недостига на компоненти предвид западните санкции, наложени заради войната в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK