САЩ: Таванът на цената на петрола удря печалбите на Москва

САЩ: Таванът на цената на петрола удря печалбите на Москва

© ReutersМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза във вторник, че таванът на цените върху руския петрол, наложен от западните страни през декември, изглежда постига целите си за задържане на руския петрол на пазара, като същевременно ограничава приходите на Русия.


"Въпреки че таванът на цените на суровия петрол е в сила само от около месец, ние вече видяхме напредък към двете цели, като висши руски служители признаха, че таванът на цените намалява енергийните приходи на Русия", каза Йелън, цитирана от Ройтерс.


Ограничението на цените на суровия петрол беше въведено на 5 декември от държавите от Г-7, включително Съединените щати, Канада и Австралия и беше включено в деветия санкционен пакет на ЕС. То въведе забрана за застраховане на руски танкери за трети страни от западни компании, както и други услуги за петролни товари с цена над горната граница от 60 долара за барел.
Руският суров петрол тип Urals за доставка до Европа се котира на $52.48 във вторник, запазвайки рязко намаление спрямо референтния суров петрол Brent, който се търгуваше на $80.82.


Йелън каза, че енергийните пазари остават добре снабдени след забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол по море, наложена също от 5 декември.


Москва се закани да забрани доставките на петрол за страни, които се придържат към тавана на цените, считано от 1 февруари, а руското министерство на енергетиката заяви по-рано във вторник, че работи върху допълнителни мерки за прилагане на забраната за пряко или непряко използване на тавана на цените.


Коалицията от Г-7 се стреми до 5 февруари да определи две горни граници на цените на руските рафинирани петролни продукти, като дизел и мазут, но това може да се окаже по-сложно за определяне от тавана на цената на суровия петрол.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK