"Ди велт": Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво

Бившият премиер Кирил Петков с украинския външен министър Дмитро Кулеба, който бе на посещение в България миналата година

© Правителствена информационна пресслужба

Бившият премиер Кирил Петков с украинския външен министър Дмитро Кулеба, който бе на посещение в България миналата годинаБългария е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна в труден момент за армията, но тайно, заради проруски политици в правителството на Кирил Петков.


Това се твърди в разследване на германския вестник "Велт", за което разказва "Политико" (изданието бе купено от "Аксел Шпрингер груп" през 2021 г.). Оригиналното заглавие в "Ди велт" е: "Страната, която тайно спаси Украйна".


В разследването на базата на разговори с бившия премиер Петков, бившия финансов министър Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба се твърди, че докато София полагаше усилия да излъчи посланието, че не въоръжава Украйна, заради напрежението в коалицията, зад кулисите България се притекла на помощ, когато не само горивото, а и мунициите от съветски тип привършвали във въоръжените сили на Украйна.


"Около една трета от мунициите"
Според публикацията екипът на Петков е използвал "компании посредници в България и чужбина, за да се отворят маршрути за снабдяване по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша".


"Оценката ни е, че около една трета от мунициите, от които се нуждаеше украинската армия в началото на войната, идват от България", казва Петков за "Велт".


Доставките на дизел се оказват също толкова деликатен въпрос: той е преработен от рафинерията на "Лукойл". Цитирани са следните думи на Асен Василев:


България стана един от най-големите износители на на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40 процента от нуждите на Украйна.


Асен Василев,

бивш финансов министър на България


Василев разказва и за среща на Световната банка през пролетта (18-24 април 2022 г., по-малко от месец след нахлуването на Русия - бел-ред.), на която разбрал за проблема от представител на Украйна. В резултат насърчил "Лукойл" да изнася излишното гориво, а реакцията била положителна: служителите осъждали войната. Според него България се нуждае от половината от произвежданото гориво, затова останалото отивало до Украйна - през чуждестранни посредници. Понякога горивото се натоварвало и на влакове.


Обяснява се, че правителството на Украйна потвърждава тази версия на събитията. Самият Кулеба е цитиран като събеседник, според когото страната е била в опасност да ѝ свършат боеприпасите миналия април. "Знаехме, че българските складове имат големи количества муниции, необходими муниции, така че президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати, за да получа нужния материал", казва Кулеба за посещението си през пролетта.


Дмитро Кулеба откри при посещението си изложба за Украйна в Народното събрание, където разговаря и с депутати от комисията за външна политика.

© Велко Ангелов

Дмитро Кулеба откри при посещението си изложба за Украйна в Народното събрание, където разговаря и с депутати от комисията за външна политика.


Въпросът с мунициите беше "на живот и смърт", тъй като иначе руснаците щяха да завземат още градове и села, да "убиват, измъчват и изнасилват" още украинци, казва Кулеба. Спомня си, че Петков му отговорил (срещата им в София бе на 19 април 2022 г. - бел.ред), че вътрешнополитическата ситуация, пред която е изправен, не е лесна, но ще направи всичко по силите си.


Кулеба имаше тогава срещи и с ръководствата на парламентарно представените партии, като след това в интервю за "Дневник" каза: "Основният резултат от визитата ми е, че вече имам ясна представа какво е възможно и какво - не, в тази страна. Имате много особена вътрешна политическа ситуация, така че някои решения са възможни и някои изглеждат невъзможни".


Петков е "на правилната страна на историята"


Твърдението за ролята на Полша се появи и през пролетта в българското публично пространство, а името фигурира косвено в данни на проекта Oryx за доставяни до Украйна български оръжия. В неделя "Блумбърг", като се позова на тези и други данни, включи български самолети Су-25 в предоставената на Украйна продукция (макар и не директно от България); според Oryx в списъка са и танкове и гаубици, но той изрежда само бойна техника, не и муниции.

Интересно обаче е включването на Унгария, чиято официална политика е да не допуска транзит на оръжия, освен че не ги предоставя на съседна Украйна. Същевременно още през пролетта имаше данни за доставки, преминали и през "неутралната" Сърбия, и през Унгария, без възражения от двете страни.

Украинският първи дипломат казва, че според него не може да се говори за директна военна помощ за Украйна от българското правителство, а по-скоро за възможността "украински компании и компании от НАТО да получат възможността да се снабдят необходимото от български продавачи".


"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", казва Кулеба. По думите му Петков решил "да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силен враг".


Дмитро Кулеба пред "Дневник": Сигурността на България и района се решава в сраженията в Украйна
Дмитро Кулеба пред "Дневник": Сигурността на България и района се решава в сраженията в Украйна


Публично Петков се стараеше да отхвърля идеята, че България може да се включи във въоръжаването на Украйна, предвид риска от отпор от "прокремълски политици, включително и такива сред коалиционните му партньори, социалистите" (БСП). В резултат позицията на България по темата изглеждаше като тази на Унгария. Петков и Василев обаче нарушават мълчанието, за да обяснят истинската роля на България, докато опитват да се върнат във властта на следващите избори, разказва "Ди велт".


"Българското предложение"


В публикацията се твърди и че Петков заявил на Европейския съвет в Брюксел (на 24 февруари, денят на началото на инвазията), че на Зеленски може да му остават под 48 часа живот (думи, цитирани и преди) и че са нужни незабавни тежки решения за санкции, а комисията подкрепила това.


Междувременно Василев говорил ден по-късно на неформалната среща на финансовите министри на ЕС за направеното от руснаците в България във Втората световна война, за убийствата на "хиляди несъгласни, професори и свещеници", и поискал незабавни мерки. За "Ди велт" участници в срещата потвърждават, че министърът въздействал на делегатите. Два дни по-късно въпросните мерки бяха приети от Брюксел.


В европейските кръгове първите санкции след 24 февруари били наричали "българското предложение".


"Ди Велт"

По-късно, при посещението на Кулеба, Петков разрешил на посредници да изнасят до други посредници в чужбина. "Частната ни военна индустрия произвеждаше на пълни обороти", казва Петков. В публикацията се говори и за кадри от април, на които се виждат натоварени догоре самолети от България до Полша, където Жешов е известен като ключова точка за доставки. "Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони", казва още бившият премиер.


За доставките според информация на вестника платили Съединените щати и Великобритания.


Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, с премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев при посещението ѝ в София през април 2022 г.

© audiovisual.ec.europa

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, с премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев при посещението ѝ в София през април 2022 г.


Проблемите, изглежда, започват през юни - с оставката и публичните коментари на Александър Михайлов като ръководител на "Кинтекс", когато той заяви, че от началото на войната е изнесена продукция за "2 млрд. евро". "Ди велт" споменава и доставката на боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "Град БМ-21", които според Oryx също са били доставени от България.


На 11 август пред БНТ Михайлов каза, че с подписа на министъра на икономиката Корнелия Нинова за първите четири месеца на войната са изнесени 4200 тона българско оръжие до в пограничното на Украйна полско летище. Тя водеше атаката срещу Вазовските военни заводи (ВМЗ) и "Кинтекс", като още в средата на април 2022 г. освободи почти целия съвет на директорите, начело с изпълнителния директор.


С действията си обаче България рискува много предвид опасенията на 70% от гражданите според проучвания, че може да се окажат въвлечени във войната, и предупрежденията от президента Румен Радев, продължава "Ди велт". Помощта на България за Украйна не е убягнала на Русия - с това Петков обяснява и кибератаките срещу страната още от май насам. Бившият премиер говори и за усилията си да осигури танкери с втечнен природен газ от САЩ, след като Русия спря доставките от "Газпром". По думите на премиера САЩ приемали идеята: "В разговорите дадох да се разбере, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че винаги има начини за изход от зависимостта от Русия."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK