По 32 хил. барела горива дневно стигат до Украйна от България

През миналото лято активисти от БОЕЦ протестираха пред централата на "Лукойл" в София с украинско знаме върху логото на компанията с надпис "Бори се с Путин, купи си велосипед".

© Велко Ангелов

През миналото лято активисти от БОЕЦ протестираха пред централата на "Лукойл" в София с украинско знаме върху логото на компанията с надпис "Бори се с Путин, купи си велосипед".През изминалата година Украйна е купила огромно количество горива от България, които са произведени от руски петрол. Това сочат данните на българския Национален статистически институт, предоставени на EURACTIV България. От януари до ноември 2022 г. България е е изнесла за Украйна горива за 700 милиона евро, а ако тенденцията се запази и през декември, общата стойност за годината ще надмине 825 милиона евро.


В годината преди войната България е изнесла за Украйна над 1000 пъти по-малко горива на обща стойност едва 750 хиляди евро. Сегашният мащаб на българския петролен износ за Украйна е толкова голям, че съответства на около 1% от размера на цялата българска икономика.


Това посочва изданието в публикация, съвпаднала със статията на "Ди Велт" за износа през посредници на българско въоръжение и горива за Украйна в първите месеци след руската инвазия.
Авторите Красен Николов и Антония Коцева разговарят с Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според когото: "Съвсем логично е, че България изнася повече горива за Украйна и това ще продължи и през тази година (...) "Важно е да се подчертае, че всички изнесени към Украйна продукти са или директно произведени горива в Русия или произведени в "Лукойл Нефтохим".


Той не е съгласен с твърдението пред "Ди Велт" на бившия финансов министър Асен Василев, че България се е превърнала "в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти е покривала 40% от нуждите ѝ". Според него този дял е доста преувеличен от Василев.


По 32 хил. барела горива дневно стигат до Украйна от България

© Цветелина Белутова


Ето какво още се казва още в статията:


"Основният петролен експорт от България за Украйна е на газьол, който формира над 90% от доставките. През последните 6 месеца бързо се увеличават и доставките на бензин, което се обяснява с руските атаки срещу украинската критична инфраструктура.

  • Газьолът е гориво, което е много подобно на дизела, но се използва в тежката индустрия за захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селското стопанство и корабоплаването.
  • Основният производител на газьол в България е рафинерията в Бургас, която е притежавана от руската петролна компания "Лукойл", която все още работи предимно с руски петрол, внасян с танкери през Черно море. Руската рафинерия в Бургас може да си позволи да изнася гориво на значително по-ниски цени, защото работи със собствена суровина.
  • През миналата година цените на руския петрол на световните пазари са средно с 20-30 долара за барел по-ниски от борсовите цени заради западните санкции.


Българската статистика показва, че Украйна вече е трето място сред най-големите търговски партньори на България заради износа на горива, като е изместила САЩ. През 2021 г. Украйна е едва на осмо място сред страните извън съюза, в които се реализира български износ.


Пикът в износа на горива от България за Украйна е достигнат през ноември 2022 г., когато са изнесени петролни продукти за 130 милиона евро. Лавинообразното увеличение на петролния износ започва през май, когато са изнесени продукти за 40 милиона евро, и достига до 105 милиона евро през юни. От юни до края на годината нивата са постоянно високи.

Периодът на най-голяма продажба на горива за Украйна съвпада с управлението на служебното правителство на президента Румен Радев, който е обвиняван от своите опоненти за проруски позиции. Президентът Радев е твърд противник за изпращането на български оръжия за Украйна, но парламентът не го послуша и взе решение за изпращане на оръжия в края на миналата година.


На 13 януари българският парламент прие закон, който разрешава горивата, произведени от руски петрол, да бъдат изнасяни само към Украйна. Въпреки това в закона има вратичка, която позволява търговия с други страни извън ЕС. Законът позволява произведените от "Лукойл" горива в България, които не могат да бъдат продадени на българския пазар или няма място за тяхното съхранение, да бъдат търгувани в страни извън ЕС.


"Лукойл" отрича да има договори за доставки на гориво за Украйна
"Лукойл" отрича да има договори за доставки на гориво за Украйна


Това практически позволява реекспорта на горива от руски петрол в ЕС, но след като веднъж са продадени в държава извън ЕС. Новият закон позволява, ако петролът е с произход друга страна, например Казахстан, но транзитно е преминал през Русия, да може да бъде внасян в България, а продуктите да се продават на европейския пазар.


По 32 хил. барела горива дневно стигат до Украйна от България

© Георги Кожухаров


В края на миналата година "Лукойл" обяви намерението си да направи България основна своя база на територията на ЕС. Руската компания обеща да плаща стотици милиони евро данъци в България, ако й бъде позволено да изнася произведената в страната петролна продукция. Рафинерията на "Лукойл" в българския град Бургас е най-голямата на Балканския полуостров. Най-бедната страна в блока получи дерогация за внос на руски петрол по море до края на 2024 г. (...)

Мартин Владимиров, директор на програмата "Енергетика и климат" в ЦИД, потвърди, че за Украйна се изнасят горива, които са произведени от "Лукойл" или от други вносители на руски горива, като например българската компания "Инста ойл", както и от други компании, които внасят директно горива от Русия.


"Това не са вносители на суров нефт, а на готови продукти, които след това се изнасят през Румъния, като по мои изчисления приблизително 32 хил. барела горива дневно стигат до Украйна от България. Става въпрос за газьол, който се използва за тежки машини и селскостопанска техника", каза Владимиров.


"Това ще продължи да се случва, защото решението на Европейската комисия от декември миналата година дава изрична дерогация за България да може да изнася продукти, произведени от руски петрол, за Украйна в размер на средните стойности от последните пет години", казва Владимиров, който е сред водещите независими български енергийни експерти.


Акцентите в текста са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK