Избягалият в Норвегия командир на "Вагнер" е арестуван, според активисти може да бъде депортиран

Андрей Медведев

© Telegram

Андрей МедведевБившият командир от частната военна компания "Вагнер" Андрей Медведев е арестуван и е възможно да бъде предаден на Русия, след като избяга в Норвегия, предават местни медии. Според норвежка телевизия Медведев, който иска убежище, е арестуван за нарушаване на законите за имиграцията. Той сам заяви, че е получил помощ да пресече незаконно границата.


Адвокатът му Брюнюлф Риснес същевременно твърди, че рискът той да бъде предаден на Русия е "нулев", но не така мислят правозащитниците, които първи разкриха самоличността му.


Норвежката полиция е разпитвала Медведев - който до момента според защитаващия го адвокат се намираше на "тайно място" в Осло - за работата му във "Вагнер".
Той твърди, че години наред е работил за "Вагнер" (нещо което бе потвърдено от частната армия), а от неговото подразделение е бил част Евгений Нужин - боецът, чиято екзекуция с чук бе записана и показана онлайн. Името му първо бе разпространено от Владимир Осечкин, основателя на проекта Gulagu.net, който от години разпространява информация за изтезания на затворници в Русия и който миналата седмица бе обявен от Москва за "чуждестранен агент".


Според Осечкин Медведев се обърнал към него, тъй като се опасявал от неприятности със създателя на компанията Евгений Пригожин.


"Десетки екзекуции"


За риска от депортирането му днес писа и Gulagu.net. Според Осечкин Медведев се опасява, че може да бъде убит, след като станал свидетел на убийствата и малтретирането на затворници, сражаващи се в Украйна.


С уточнението, че не може да заличи извършените "лоши неща" от Медведев, Gulagu се опасява, че той може да бъде "убит по брутален начин" в Русия.


САЩ: Путин все повече разчита на "Вагнер", Северна Корея ѝ доставя оръжия
САЩ: Путин все повече разчита на "Вагнер", Северна Корея ѝ доставя оръжия

Медведев настоява, че може да разкаже много за престъпленията на "Вагнер" в хода на войната в Украйна. В интервю за изданието The Insider той обяви и че е запознат с десетки други подобни случаи като екзекуцията на Нужин: по думите му "Вагнер" разполага с поделение в службата си за сигурност, което изпълнява наказания на провинили се наемници - публично или не. На някои разстрели присъствал лично; някои от "наказаните" от "Вагнер" дори не били бивши затворници, които компанията набира поне от средата на 2022 г. за войната в Украйна.


Според службите във Великобритания и Съединените щати 80% от 50 хил. сражаващи се за "Вагнер" в Украйна са бивши затворници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK