Нова мина е обезвредена в Черно море край Иракли

Мината е унищожена чрез контролиран взрив от водолазите на ВМС в морето край нос Кочан

© Министерство на отбраната

Мината е унищожена чрез контролиран взрив от водолазите на ВМС в морето край нос КочанМорска мина е обезвредена във вторник в Черно море край нос Кочан, който се намира в северната част на плажа в Иракли.


Министерството на отбраната съобщи, че сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на Военно-морските сили (ВМС) в 17.05 часа в понеделник от украински кораб. Той е сигнализирал Морския спасителен координационен център.


Мината е засечена на 14.8 морски мили източно от нос Кочан, като Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини, за да предупреди плавателните съдове.

Нова мина е обезвредена в Черно море край Иракли

© Министерство на отбраната
В търсенето на мината са се включели вертолет "Пантер" и миночистачът "Прибой". След откриването на мината формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. В 14:40 ч. боеприпасът е унищожен с контролиран взрив от група водолази.


Това е втора морска мина, обезвредена в български териториални води от началото на войната в Украйна, за която съобщава министерството. През юли морска мина съветско производство беше взривена от военните водолази в морето край Камчия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK