Защо германските фирми не си тръгват от Русия

Защо германските фирми не си тръгват от Русия


Въпреки всички санкции германският износ за Русия възлиза на 1 млрд. евро месечно. Кой изнася толкова много стоки? И защо санкциите не накараха германските фирми да скъсат връзки с Русия. Кои все още са на руския пазар?


"Войната в Украйна бушува, а бизнесът си върви" - обяви в свое заглавие реномираният германски седмичник "Ди Цайт". Въпреки санкциите на ЕС износът от Германия за Русия продължава да възлиза на около 1 млрд. евро месечно. А ежедневникът "Ди Велт" запита как е възможно германските фирми да не напускат страната агресор.


Изтегляне чак през януари 2023


Новото внимание към този въпрос е свързано и с факта, че германската петролна и газова компания "Винтерсхал Деа" се изтегли окончателно от Русия чак в средата на януари 2023. "Дъщерното дружество на BASF явно закъсня с това решение", коментира "Ди Велт" и припомня, че други компании от бранша като британската BP отдавна са ограничили бизнеса си в Русия заради войната срещу Украйна.
Германската "Винтерсхал" напусна Уренгой в Русия чак в средата на януари

Германската "Винтерсхал" напусна Уренгой в Русия чак в средата на януари


Историята с Винтерсхал е много симптоматична за поведението на германските фирми. Изглежда, те особено трудно взимат решение да напуснат Русия, пише още вестникът. Други медии дори призовават шефа на компанията да подаде оставка. И той, и напусналият вече изпълнителен директор на "Унипер" са олицетворение на прекалено близките връзки с Русия, коментира на свой ред "Виртшафтсвохе".


Не само за германския бизнес е трудно да напусне Русия


Швейцарско проучване, което е изследвало данни за руските дъщерни дружества на компании от страните от ЕС и Г-7, е открило значителни разлики в готовността, с която те прекратяват бизнеса си в страната агресор.


Най-бързо своите връзки са замразили предприемачите от САЩ, Финландия, Дания и Ирландия. Същото изследване е показало голямото нежелание за отказ от руския пазар сред бизнесмените от Германия. "Нито една друга западна страна не е представена от толкова много фирми, които продължават да държат на бизнеса с Русия", пише "Ди Велт".


На второ място идва Кипър, но в този случай според вестника става въпрос предимно за компании, създадени с руски пари. Според проучването поведението на италианските и австрийските бизнесмени е сравнимо с това на германските.


Кои фирми все още са в Русия


Все пак следва да се предположи, че въпросните фирми не нарушават санкциите, въведени от държавите в Г-7 и ЕС. Знае се, че наказателните мерки не засегнаха редица сфери на деловата дейност - например бизнеса с лекарства, медицинската техника, хранителни стоки и други. Това бе решено, за да не бъде наказано руското население заради действията на руските политици.


Таблоидът "Билд" публикува още в първите дни на 2023 година непълен списък на германските компании в Русия, които "независимо от кървавите руски удари, нанасяни срещу Украйна, продължават невъзмутимо да продават своите стоки и услуги, при което с данъците си активно наливат пари в руската военна хазна".


Публикацията обърна особено внимание на германските производители на шоколадови изделия и сладкиши Storck (с марките Merci, Toffifee и Mamba) и Ritter Sport, както и на фирмата за облекло New Yorker.


Германия изнася все повече лекарства за Русия


Производителите на медицинско оборудване Braun, Fresenius, Siemens Healthineers и фармацевтичните гиганти Bayer и Merck също продължават да снабдяват руския пазар със своите продукти. Шефът на Bayer Вернер Бауман коментира, че компанията има "етично задължение" към цивилните граждани в Русия. От Merck дори смятат да увеличат служителите си в Русия. Според онлайн изданието на "Ди Цайт" фармацевтичните продукти представляват една четвърт от германския износ. Същевременно някои от доставените лекарства могат да бъдат използвани и за нуждите на руската армия.


Защо германските фирми не си тръгват от Русия


Основната причина за водещата позиция на лекарствата в германския износ за Русия е общият срив на обемите му. На 20 януари Германската статистическа служба съобщи, че през декември 2022 г. доставките на продукти за руския пазар са намалели с 59,1% спрямо декември 2021 година. В същото време износът на фармацевтичната индустрия за Русия се е увеличил от 2,43 млрд. евро през 2021 г. до 2,92 млрд. евро през 2022 година. Доставките на храни и фуражи също леко са скочили.


На обратния полюс е германският износ на автомобили и автомобилни части, който от 5,18 млрд. евро е паднал на 1,27 млрд. евро. Срив има и в доставките на машини и индустриалното оборудване - от 5,38 млрд. евро на 2,67 млрд. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK