В Украйна се очаква два пъти по-малка зърнена реколта тази година спрямо 2021 г.

Кораб пренася украинско зърно по коридора, договорен от Украйна, Русия, Турция и ООН

© Reuters

Кораб пренася украинско зърно по коридора, договорен от Украйна, Русия, Турция и ООНПроизводството на царевица и пшеница в Украйна се очаква да спадне за втора година през 2023 г. - то не се очаква да надхвърли 18 млн. тона тази година за царевицата и 16 за пшеницата, съобщи асоциация, представляваща зърнения сектор.


Причината е, че фермерите намаляват посевите заради войната.


Прогнозите са за най-добрия сценарий и производството може да спадне по-рязко в зависимост от времето и финансовите затруднения на фермите, каза ръководителят на Украинската асоциация по зърното (UGA) Николай Горбачов пред "Ройтерс" в кулоарите на Парижката конференция за зърното на Argus Media.
В резултат на прекъсването на експортната търговия след нахлуването на Русия миналата година много фермери произвеждат на загуба, каза той. "За фермерите стана нерентабилно да произвеждат зърно и затова съкращават засадените площи."


Зърнената реколта в Украйна през 2022 г. се очаква да e до 40% по-малко
Зърнената реколта в Украйна през 2022 г. се очаква да e до 40% по-малко


Като цяло производството на зърнени и маслодайни култури в Украйна може да намалее до около 50 млн. тона при около 67 млн. през 2022 г. и около 106 млн. през 2021-ва, според оценките на UGA.


В Украйна се очаква два пъти по-малка зърнена реколта тази година спрямо 2021 г.

© Reuters


Украйна е успяла да изнесе около 30 млн. тона зърнени и маслодайни семена досега през сезон 2022-2023, като използва черноморския зърнен коридор, договорен с Русия, както и алтернативни маршрути през страни от Европейския съюз, каза Горбачов. Но забавянето в черноморския коридор и по-малко ефективната логистика в алтернативните маршрути водят до високи разходи, които удрят цените на пазара, каза той и обвини Русия за забавянето на инспекциите на корабите в коридора.


Царевицата е особено засегната, тъй като е относително скъпа за отглеждане, сушене и транспортиране, каза той и добави, че около 10% от реколтата през 2022 г. е останала неприбрана, тъй като фермерите чакат някои полета да изсъхнат.


Новата реколта пшеница - малко по-слаба, много по-скъпа
Новата реколта пшеница - малко по-слаба, много по-скъпа

Министърът на земеделието на Украйна каза миналия месец, че производството на царевица през 2022 г. може да спадне до 22 млн.-23 млн. тона при 41.9 млн. през 2021 г. Смята се, че производството на пшеница е спаднало до около 20 милиона тона миналата година. При маслодайните семена производството на рапица и соя, които се считат за по-рентабилни за производство и износ, може да се задържи стабилно тази година на по около 3 млн. тона, каза Горбачов.


Производството на слънчогледово семе обаче може да намалее поради трудностите, пред които са изправени местните семетрошачки, които обикновено преработват реколтата за износ на слънчогледово масло, добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK