Ядреният регулатор на ООН съобщи за силни експлозии край АЕЦ "Запорожие"

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа с шестте си атомни реактора

© Reuters

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа с шестте си атомни реактораЯдреният надзорен орган на ООН съобщи в четвъртък за мощни експлозии близо до окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Украйна и поднови призивите за създаване на зона за сигурност около централата.


Руските сили превзеха централата в началото на март, скоро след като нахлуха в Украйна. Оттогава Москва и Киев взаимно се обвиняват за обстрела на централата, довел до неколкократното й изключване и до назначаването на експерти на МААЕ във всичките пет ядрени станции на Украйна, които да следят за ядрената безопасност на място.


Гроси, който посети Украйна миналата седмица, каза, че наблюдателите на МААЕ редовно съобщават за експлозии в близост до централата.

"Вчера осем силни детонации бяха чути около 10 часа сутринта местно време, причинявайки вибриране на прозорците на офисите в централата, а днес се чуха повече", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".
Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на "Росенергоатом", компанията, управляваща руските ядрени централи, определи коментарите на Гроси за неоснователни.


МААЕ призова Русия да се изтегли от украинските атомни централи
МААЕ призова Русия да се изтегли от украинските атомни централи

"Мога да опиша това само като провокация. Преди да предоставите такава информация, трябва да я проверите и да установите, че тя не се основава на слухове", цитира думите му руската информационна агенция ТАСС.


Според Карчаа МААЕ от "от една страна, искат да покажат, че правят нещо полезно, а от друга, сеят съмнение в западното обществено мнение, че по някакъв начин Русия не може да се справи с поддържането на ядрената безопасност".


В изявлението си Гроси добавя, че е обсъдил предложената зона за сигурност в срещи в еврокомисията тази седмица в Брюксел и че му предстоят и нови разговори с Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK