ЕС удължава до 31 юли икономическите санкции срещу Русия

ЕС удължава до 31 юли икономическите санкции срещу Русия

© ReutersСъветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, съобщи, че днес е решил да удължи с шест месеца, до 31 юли, ограничителните мерки, насочени към определени сектори на руската икономика.


Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските действия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. след военната агресия срещу Украйна.


Мерките включват ограничения в търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки.
Те предвиждат забрана за внос или превоз по море на суров петрол и определени петролни изделия от Русия към ЕС, изключване на няколко руски банки от международната разплащателна система SWIFT, спиране на излъчването на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии.


ЕС работи по 10-и пакет от санкции срещу Русия
ЕС работи по 10-и пакет от санкции срещу Русия

В допълнение към икономическите санкции срещу Руската федерация ЕС въведе различни видове мерки в отговор на дестабилизиращите действия на Русия срещу Украйна, се припомня в съобщението.


Те включват: ограничения върху икономическите отношения с незаконно анексирания Крим и град Севастопол, както и с Донецка и Луганска област; индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничения за пътуване) на широк кръг граждани и организации, както и дипломатически мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK