Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

© ReutersВ края на миналото лято парцел земя в края на малка фермерска общност в южна Русия започна да се пълни с десетки новоизкопани гробове на бойци, убити в Украйна. Местата за сетен покой бяха украсени с прости дървени кръстове и ярко оцветени венци, които носеха отличителните знаци на руската група "Вагнер" - страховита и потайна частна армия.


Имаше около 200 гроба на мястото в покрайнините на село Бакинская в Краснодарски край, когато "Ройтерс" посети в края на януари. Информационната агенция съпостави имената на най-малко 39 от мъртвите тук и на три други близки гробища с руски съдебни регистри, публично достъпни бази данни и акаунти в социалните медии. "Ройтерс" също така разговаря със семейството, приятели и адвокати на някои от загиналите.


Много от мъжете, погребани в Бакинская, са затворници, вербувани от "Вагнер" миналата година, след като основателят ѝ Евгений Пригожин обеща помилване, ако затворниците оцелеят шест месеца на фронта, научи "Ройтерс". Сред тях са наемен убиец, осъдени за предумишлени убийства, хора с "дълга кариера" като престъпници и хора с алкохолни проблеми.
Месеци наред "Вагнер" участва в кървава битка на изтощение за превземането на градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област на Украйна. Западни и украински служители заявиха, че използва затворници като пушечно месо, за да надвие отбраната на Украйна. При затягането на санкциите срещу "Вагнер" този месец говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби нарече групата "престъпна организация, която извършва широко разпространени зверства и нарушения на човешките права". В кратък открит отговор до правителството на САЩ Пригожин поиска от Кърби: "моля да изясни какво престъпление е извършено (от "Вагнер")".


Work&Travel на война: руската частна армия "Вагнер" спря да "не съществува"
Work&Travel на война: руската частна армия "Вагнер" спря да "не съществува"


Видеоклипове и снимки на гробовете се появиха за първи път в каналите на социалните мрежи в района на Краснодар през декември. "Ройтерс" геолокира тези изображения към гробището Бакинская и прегледа сателитни изображения на мястото от Maxar Technologies и Capella Space. Сателитните снимки показват, че парцелът на "Вагнер" е бил празен през лятото, имал е три реда гробове до края на ноември и е бил пълен три четвърти до началото на януари. На практика целият парцел беше запълнен до 24 януари.


Местният активист Виталий Вотановски, който е направил първите снимки и е документирал войници, убити в Украйна и погребани в гробищата в района на Краснодар, каза пред "Ройтерс", че е наблюдавал камион, който доставя тела до гробището. По думите му гробарите му казали, че телата са дошли от руския град Ростов на Дон, близо до границата на Русия с Донецка област. Когато "Ройтерс" посети гробището през януари, огради и охранителни камери бяха монтирани около парцела и се извършваше друго погребение.


Руската държавна информационна агенция РИА "Новости" публикува кадри в началото на януари, на които Пригожин посещава гробището, прекръства се и полага цветя на един от гробовете. Той каза пред местните медии, че мъжете, погребани там, са изразили желание да бъдат положени в параклиса на "Вагнер" край близкия град Горячий Ключ, вместо телата им да бъдат върнати на роднини. Парцелът Бакинская е предоставен от местните власти, каза той, след като мястото в параклиса е свършило. През 2019 г. "Ройтерс" съобщи за съществуването на тренировъчен лагер на "Вагнер" в село Молкино, на около 9 км от Бакинская.


Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

© Reuters


От 39 осъдени, идентифицирани от "Ройтерс", 10 са били в затвора за убийство или непредумишлено убийство, 24 за грабеж и двама за тежка телесна повреда. Други престъпления включват производство или търговия с наркотици и изнудване. Сред осъдените има граждани на Украйна, Молдова и подкрепяния от Русия отцепнически грузински регион Абхазия. Дървени знаци върху гробовете им в Бакинская и три близки гробища показват, че мъжете са загинали между юли и декември 2022 г., в разгара на битката за Бахмут.


Един от най-младите, погребан на близкото Мартанско гробище, е Вадим Пушня. Той е само на 25 години при смъртта си на 19 ноември. Влиза в затвора през 2020 г. за обир на гаражи, магазин за бира и циментова фабрика в родния си град Горячий Ключ, близо до параклиса на "Вагнер". Рождената дата на гроба на Пушня съвпада с датата, посочена в профила му в социалните медии и в съдебните регистри.


Най-възрастният, Фаил Набиев, излежавал година и половина за кражба с взлом в наказателна колония № 2 в Ивановска област, 320 км североизточно от Москва, което беше поне вторият му подобен престой в затвора. Осъден е през май 2022 г. от съд в живописния туристически град Суздал за кражба на машинка за подстригване и шлифовъчна машина на обща стойност 5500 рубли (80 долара) от гараж. Според простото му дървено надгробие, украсено с ислямски полумесец, Набиев е починал през октомври, по-малко от пет месеца след като е бил осъден. По това време е на 60.


Съпругата на Набиев, Олга Викторова, потвърди пред "Ройтерс", че Набиев е бил убит, докато е служил с "Вагнер" във военната кампания в Украйна. Тя каза, че съпругът ѝ е към края на присъдата си в затвора и че има значителни дългове по кредитна карта, които тя трябва да плати. Тя каза, че не е знаела, че съпругът ѝ се е присъединил към "Вагнер" до смъртта му. Руският независим новинарски сайт iStories съобщи, че Пригожин е посетил наказателна колония № 2, за да набира бойци през август. "Ройтерс" не можа независимо да потвърди информацията.


Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

© Reuters


"Винаги имаше луди идеи. Непоправим оптимист", каза Викторова. Вероятно Набиев "си е мислил, че ще предприеме едно бързо пътуване до Украйна и ще спечели малко пари".


Кремъл, Министерството на отбраната на Русия и руските затворнически власти не отговориха на въпросите за тази статия. В миналото руското правителство е хвалило "смелите и самоотвержени действия" на бойците на "Вагнер". Основателят на "Вагнер" Пригожин, който също не коментира, каза по-рано, че дава на затворниците "втори шанс за живот".


Въпреки че "Ройтерс" не успя да потвърди къде точно са загинали мъжете, майката на единия каза, че синът ѝ е бил убит в района на Донецк. Профилите в социалните мрежи на няколко други също показват, че те са били в Украйна преди смъртта си.


Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

© Reuters


От началото на войната на Русия в Украйна потайната преди това "Вагнер" и основателят Пригожин придобиха все по-публичен профил. В миналото бойци на "Вагнер" са били разполагани в Сирия, Либия и Централноафриканската република в подкрепа на съюзниците на Русия. Пригожин, известен в Русия като "готвача на Путин" заради договорите си за кетъринг в Кремъл, последователно отричаше всякакви връзки с "Вагнер". След това, миналия септември, той потвърди, че е основал частната армия, която описа като "група патриоти".


Готвача на Путин потвърди, че стои зад частната армия "Вагнер"
Готвача на Путин потвърди, че стои зад частната армия "Вагнер"


Оттогава Пригожин многократно е посещавал фронтовите линии в Източна Украйна, като същевременно е критикувал военното ръководство на Русия и някои висши служители и лично е оглавявал кампанията за набиране на бойци от разрастващата се наказателна система на Русия.

Според редовен доклад, публикуван от руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), населението на руските наказателни колонии е намаляло с около 8% от 353 210 през август до 324 906 в началото на ноември, най-големият спад от над десетилетие. Докладът не посочва причини за внезапния, рязък спад, който съвпадна с началото на набирането на служители в затвора на Вагнер. ФСИН не отговори на подробни въпроси за тази статия.

Миналия месец "Ройтерс" съобщи, че разузнавателната общност на САЩ смята, че "Вагнер" е разполагала с приблизително 40 хил. новобранци в Украйна към декември, което представлява огромното мнозинство от персонала на "Вагнер" в страната. "Вагнер" не е коментирала числото, нито е предоставяла информация за броя на бойците.


САЩ: Путин все повече разчита на "Вагнер", Северна Корея ѝ доставя оръжия
САЩ: Путин все повече разчита на "Вагнер", Северна Корея ѝ доставя оръжия


Във видео съобщение от 14 януари Пригожин описва "Вагнер" като напълно независима сила със собствени самолети, танкове, ракети и артилерия. Това е "вероятно най-опитната армия, която съществува в света днес", каза той.


Нарушаващи с насилие и злоупотребяващи с алкохола


Някои от осъдените, идентифицирани от "Ройтерс", са извършители на насилие, прекарали голяма част от живота си в затвора или изправени пред дълги присъди. Съдебни документи, разгледани от "Ройтерс", също описват мъже, борили се с проблеми с алкохола. Имената на някои други са в банковите черни списъци, а това предполага лични финансови проблеми.


Животът им хвърля мрачна сянка върху реалностите на руската престъпна класа. Основателят на "Вагнер" Пригожин каза през декември на руския новинарски сайт РБК, че дава възможност на осъдените "да се изкупят". През януари той се появи заедно с първата група бойци, които бяха помилвани, след като оцеляха в престоя си в Украйна. Няколко седмици по-късно той написа отворено писмо до председателя на руския парламент Вячеслав Володин, като го помоли да криминализира всички действия или публикации, които дискредитират бойците на "Вагнер", и да забрани публичното разкриване на криминалното им минало. Той написа, че онези, "които всеки ден рискуват живота си и умират за Родината, биват представяни като хора второ качество, отнемайки им правото да изкупят вината си". Володин не отговори на искането на "Ройтерс" за коментар.


Сред затворниците, идентифицирани от "Ройтерс", е 43-годишният Анатолий Боденков. Той е излежавал 16-годишна присъда, признат за виновен като поръчков убиец, показват съдебните документи. Според местен новинарски репортаж по случая през 2016 г. Боденков е убил местен агент по недвижими имоти в северния град Кирово-Чепецк с отрязана пушка за 400 хил. рубли (5720 долара). На гроба пише, че Боденков е починал на 27 ноември 2022 г. Не пише къде.


Вторият затворник, 40-годишният Виктор Дешко, беше осъден на 10 години за убийство през 2021 г., според съдебни документи и публикации в местни медии. Той прерязал гърлото на жена по време на пиянски спор за пари в горите близо до миньорския град Шахти, близо до границата с контролирания от Русия Донбас. Съдебните документи описват Дешко като "агресивен човек, склонен да злоупотребява с алкохола". Бил е на изпитателен срок по време на убийството, след като преди това е излежал три години и половина за нападение със смъртоносно оръжие.


Ново гробище на "Вагнер" разкрива армията ѝ от затворници

© Reuters


За Боденков и Дешко пълните имена и датите на раждане на надгробните знаци съвпадат с техните социални мрежи и съдебни регистри. "Ройтерс" не успя да се свърже с приятели или семейството на двамата мъже, а адвокатите им не отговориха на искания за коментар.


Трети мъж, Вячеслав Кочас, беше осъден на 18 години затвор от съд в Санкт Петербург за убийство и въоръжен грабеж през 2020 г., когато беше на 23 години. Според руски съдебни документи Кочас и още един мъж нахлули в апартамента на свой познат пияни при опит за грабеж. Той нанесъл побой на познат и пострадала жена до безсъзнание, използвайки ютия и метален кон за дрехи. След това Кочас подпалил дреха и я хвърлил по мъжа в безсъзнание. Голяма част от апартамента е изгорена от огъня, а мъжът починал от раните си два дни по-късно.


Снимки на Кочас в социалните медии показват мъж с бебешко лице. На някои той прегръща неидентифицирана млада жена. Профилът на Кочас във "ВКонтакте", руския еквивалент на "Фейсбук", вече гласи: "Убит в Донбас". Надгробието на Кочас в Бакинская посочва датата на смъртта му като 21 юли, малко след 25-ия му рожден ден и в най-ранните дни от натиска на Русия към Бахмут.


Адвокатът на Кочас Степан Акимов описа бившия си клиент като "наистина обикновен човек", за когото каза, че е бил несправедливо осъден. Последното, което чул от Кочас, било текстово съобщение след неуспешно обжалване, в което благодарил на Акимов за помощта. Акимов научава от "Ройтерс", че бившият му клиент е постъпил във "Вагнер". "Мога да си представя, като се има предвид продължителността на присъдата му и колко млад беше, това му се струваше начин да излезе на свобода", каза Акимов. "Когато един затворник има двуцифрена присъда, тук предлагат освобождаване след шест месеца. Очевидно Вячеслав е смятал, че това предложение е изход."


"Ройтерс" не успя да се свърже с оцелелите роднини на Кочас.

Русия има една от най-големите стойности на затворници в света на глава от населението. Марк Галеоти, автор на The Vory: Russia's Super Mafia, книга за руската престъпна и затворническа култура, казва, че потенциалната привлекателност на "Вагнер" за затворниците е по-широка от просто молба за помилване. Службата при "Вагнер", каза той, предлага гордост и чувство за цел на затворниците с малко перспективи след освобождаването, хора, които са прекарали време в затворническа култура, пропита с "много силен руски националистически оттенък".

"Да, това ще ви даде шанса да излезете от затвора, но също така ви дава шанса наистина да бъдете някой", каза Галеоти. "Това е начин, по който всъщност "Вагнер" може да се хареса на хора, които определено са или смятат, че са маргинализирани, аутсайдери, губещи по някакъв начин в системата, и им дава шанса да мислят за себе си като за победители."


Поне един от мъжете, погребани в Бакинская, е крил криминалното си досие и времето си в затвора от близки.


Повече от половин десетилетие след като се омъжва и напуска родния си град Луганск в Източна Украйна, Светлана Холик вярва, че брат ѝ Юрий Данилюк работи някъде в далечния север на Русия. Двамата, родени в Украйна, имали малко живи роднини и рядко разговаряли, след като подкрепяни от Русия проксита превзеха родния им град през 2014 г., каза тя. Свитлана знаеше само, че брат ѝ пътува редовно по работа до руския граничен град Брянск, който е на 800 км.


Но докато Светлана гради нов живот в украинския град Днипро, Юрий използва социалните мрежи, за да се абонира за проруските групи, подкрепящи сепаратисткото въстание в Донбас, показва неговата онлайн активност. През 2016 г., след година и половина без контакт, Юрий казал на сестра си, че се е преместил в руския арктически север. Тя каза, че съобщенията му били кратки и той обяснявал малко за живота си.


"Тогава подозирах, че нещо се е случило, че той може да има някакви проблеми, за които не иска или не може да говори по някаква причина", каза тя пред "Ройтерс" на украински, в телефонно обаждане от Днипро. Сега градът е основен логистичен център за украинската армия, воюваща в Донбас, и постоянна мишена на руските ракети.


Близък приятел на Юрий Данилюк говори пред "Ройтерс" при условие за анонимност. Приятелят каза, че Юрий е излъгал сестра си, която много обича, за да не я разстрои с новината за затварянето му. В действителност той е осъден през 2016 г. на девет години и осем месеца затвор по обвинения за наркотици. Двамата мъже са лежали заедно в наказателна колония №6 на Краснодарския край.


Приятелят каза, че за последен път е говорил с Юри през септември 2022 г. и е чул по-късно същия месец от други затворници, че Юри се е присъединил към Вагнер. Олга Романова, активист за правата на затворниците от наблюдателната група Russia Behind Bars, каза пред "Ройтерс", че Евгений Пригожин е посетил наказателна колония № 6, за да набира затворници в два различни случая. "Ройтерс" не можа независимо да потвърди тези посещения.

Приятелят каза, че по време на престоя си в затвора Юрий е попаднал във фракция от затворници, които принципно отказват да сътрудничат на затворническите власти - често срещано явление в руската система за изпълнение на наказанията. Това означава, че Юрий се е лишил от шанса за предсрочно освобождаване заради добро поведение. Той каза, че решението на Юри да се присъедини към "Вагнер" било мотивирано от знанието, че иначе вероятно би излежал дългогодишната си присъда докрай.


Според гроба му Юрий Данилюк е починал на 30 ноември 2022 г., на 28 години.


Сестрата на Данилюк, Свитлана, каза, че не е знаела нищо за затворническата присъда на брат си, службата при "Вагнер" и евентуалната му смърт по време на войната на Русия срещу родината им, докато не се свързала с журналистите на "Ройтерс". Холик каза: "Факта, че Юрий е починал, научих от теб. Препрочетох съобщението ти няколко пъти, когато ми писа. Някак си не можех да повярвам."


Приятелят на затворника си спомня Юрий като яростен патриот на родния си Донбас, със страст към колите. "Всичко се дължи на това, че не е искал да сътрудничи на затворническите власти", каза приятелят. "Ако се беше съгласил, щеше да е жив. Но той отказа, значи е глупак."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK