Заплахата "Русия": все повече поляци се записват в армията

Заплахата "Русия": все повече поляци се записват в армията

© Bogdan Hrywniak/Newspix.pl/IMAGOПрез 2022 г. в полските въоръжени сили са се записали рекорден брой желаещи след премахването на задължителната военна служба през 2008-а. До няколко години числеността на армията трябва да достигне 300 хиляди войници, пише Анатолий Арни в статия за "Дойче веле".


Руската инвазия в Украйна е повишила интереса към военната служба в Полша. През миналата година в армията са се записали близо 14 хиляди души, което е рекорд за страната след отмяната на задължителната военна служба през 2008 година.


В началото на 2023 година полската армия е наброявала 164 хиляди войници, включително 36-те хиляди души от доброволческите отряди на териториалната отбрана. Очакванията във Варшава са, че до няколко години числеността на полската армия ще достигне 250 хиляди професионални войници и до 50 хиляди доброволци.
От есента на 2022 година в Полша се предлагат еднодневни курсове за базова военна подготовка за всички желаещи.


Полша вижда заплаха от страна на Русия


Още от началото на войната срещу Украйна полските власти повтарят, че завоевателните амбиции на Кремъл представляват заплаха за Европа и в частност - за Полша. В граничещото с Беларус Подляско воеводство беше създадено ново военно съединение - Първа пехотна дивизия на легионите.


Варшава твърди, че в района на източната граница на Полша "се прави опит за възстановяване на Руската империя", която военният министър на Полша Мариуш Блашчак нарича "империя на злото" - без значение дали ще се нарича "бяла, червена или както в момента - на Путин", уточни той.


Преди това полският Сейм призна Руската федерация за държавен спонсор на тероризма, а Полша издигна телена ограда по границата си с Калининградска област, за да се справи с притока на нелегални мигранти от Близкия изток - сценарий, който вече беше използван от режима на Александър Лукашенко.


Освен това през 2022 г. Полша обяви плановете си за повишаване на техническите способности на армията си и за тази цел страната сключи с Южна Корея споразумение за доставка на различни видове оръжия, което се превърна за Сеул в най-голямата сделка за износ на военна техника в историята на страната.


Варшава хвали Германия за обещаната военна помощ


В края на ноември министърът на отбраната реагира положително на предложението на Берлин да предостави на Полша системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и да подпомогне защитата на полското въздушно пространство с германски изтребители "Юрофайтър".


Откакто Германия бави изпълнението на ангажиментите си по тъй наречените кръгови оръжейни сделки, намаляха положителните отзиви от страна на полските власти за Германия. Те твърдят, че Варшава е предоставила на Киев около 200 съветски танка, а в замяна е трябвало да получи германски танкове, но Берлин изпитва трудности да изпълни своята част от сделката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK