Дни преди срещата ЕС-Украйна страните са разделени за скоростта на присъединяване

Денис Шмигал

© Reuters

Денис ШмигалУкраинският премиер Денис Шмигал потвърди срещата на високо равнище Украйна-Европейски съюз на 3 февруари в Киев, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Шмигал отбеляза, че тя ще се състои ден след "междуправителствени консултации" между украинските власти и Европейската комисия и допълни: "За първи път в историята ни".


"Фактът, че тази среща на върха се свиква в Киев, е силен сигнал, насочен както към нашите партньори, така и към враговете ни. Очакваме тя да бъде положителна междинна оценка за усилията ни за европейска интеграция", каза на правителствено съвещание премиерът. Това са "две изключително важни събития, свързани с европейската интеграция на Украйна", подчерта той.
Очаква се преговорите в четвъртък и срещата на върха в петък да дадат възможност на "Европа да повярва в победата на Украйна", като същевременно "подкрепи бързото ни придвижване към членство в ЕС", изтъкна Шмигал.


"За враговете това е сигнал за безсмислието на усилията им да сеят раздор в коалицията, подкрепяща Украйна, и да провалят евроатлантическата ни интеграция", заяви той.


Русия оправда нахлуването си в Украйна донякъде с риска, който според нея крие евентуално сближаване на Киев с НАТО, припомня АФП.

Искаме да създадем подробна пътна карта на стъпките, които предстои да извървим за интегрирането ни в ЕС възможно най-бързо, каза Шмигал. Той цитира в тази връзка достъпа до европейския икономически пазар като "фундаментално важен" за Киев след срива на украинската икономика през последната година.
В края на юни миналата година Украйна получи официален статут на кандидат за членство в ЕС - силен символичен жест четири месеца след началото на руската инвазия. Този процес обаче може да отнеме години.


Какво се очаква?


Според проект на комюнике от срещата на върха, видяно от EURACTIV, се очаква ЕС да похвали Украйна за нейния напредък за обвързаните с членството реформи и да изпрати силно послание до Москва, но държавите членки остават разделени за скоростта на присъединяването.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел ще се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски в петък, след консултации между Европейската комисия и украинското правителство в четвъртък.


Според проекта на комюнике, видян от EURACTIV, лидерите на ЕС и Украйна са готови да повторят, че "бъдещето на Украйна и нейните граждани е в рамките на Европейския съюз" и "подкрепят по-нататъшната европейска интеграция на Украйна".

"ЕС призна значителния напредък, който Украйна демонстрира през последните месеци към постигане на целите, залегнали в нейния статут на кандидат за членство в ЕС, приветства усилията на Украйна за реформи в такива трудни времена и насърчава страната да продължи по този път и да изпълни посочените условия за бъдещо членство в ЕС", се посочва в проектокомюникето в сегашния му вид.

Освен очаквания текст за присъединяване към ЕС се очаква напредък в области като:
  • безмитния достъп за украинския износ,
  • достъпа до зоната без роуминг на блока,
  • включването в единната зона за плащания в евро.
Двете страни също са готови да подпишат меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство за възобновяеми енергийни източници.


За консултациите между Комисията и правителството изпълнителната власт на ЕС все още не е публикувала дневен ред, но вероятно ще бъдат обсъдени финансирането за Украйна и възстановяването, кандидатурата на страната за членство в ЕС и потенциалните нови санкции срещу Русия.


Разногласия в блока


Според няколко дипломати от ЕС срещата на върха тази седмица ще бъде и за управление на очакванията, независимо от посланието, което трябва да изпрати.


Очаква се посланиците на ЕС да съгласуват окончателния вариант на комюникето от срещата на върха в сряда.


През последните седмици страните членки бяха въвлечени в спор за положителната формулировка на текста за перспективата за членство на Украйна в ЕС, казаха четирима дипломати от ЕС пред EURACTIV.

Полша, трите балтийски държави и Украйна настояваха за текст, който да покаже на Киев, че кандидатурата му за членство може да бъде ускорена.

"Това, което очакваме от срещата на върха, е насърчение за Украйна и ясна оценка на напредъка, който е постигнала", каза източноевропейски дипломат от ЕС пред EURACTIV.


"Въпреки че това е само изявление, думите имат значение, поради което ние настояваме за по-окуражаваща версия на текста", добави дипломатът.


Европейската комисия препоръча статут на кандидатка за членство в ЕС на Украйна през юни при условие, че Киев предприеме поредица от законодателни и политически стъпки - седем препоръки. Тези препоръки включват:

  • приемане на законодателство за процеса на подбор на съдии от Конституционния съд на страната на конкурентна основа,
  • засилване на борбата с корупцията,
  • хармонизиране на регулирането на медиите със стандартите на ЕС,
  • защита на националните малцинства.

Тъй като Киев ускорява реформите през последните месеци, украинските лидери изразиха надежди, че страната им може да се присъедини към блока в близко бъдеще, вероятно дори през следващите две години. Но въпреки решението да се предостави на Киев статут на кандидат през юни миналата година, перспективата Украйна да се присъедини в скоро време остава далечна.


"Повечето големи държави членки няма да приемат твърде позитивен език, така че никой не е готов да започне отново трудна дискусия, която току-що приключихме", коментира дипломат от ЕС пред EURACTIV.


Няколко дипломати от ЕС казаха, че езикът в проектодекларацията е станал твърде напредничав за някои по-скептични държави членки, но се очаква отпор от Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Португалия, Дания и Белгия.


Френският президент Еманюел Макрон каза миналата година, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към блока, а дори най-подкрепящите лидери на ЕС признават, че Киев може да има по-дълъг път напред.

По-скептичните държави членки смятат позоваването на "значителен напредък" за твърде преждевременно, тъй като все още не е представена официална оценка на напредъка на Украйна.

Те биха предпочели да се придържат към езика, използван на Европейския съвет през юни и договорения процес, съгласно който Европейската комисия се очаква да предостави междинна информация за напредъка на Украйна в изпълнението на седемте изисквания.


Тази актуализация ще дойде в допълнение към редовната оценка, извършена като част от годишния пакет за разширяване на Комисията, редовно публикуван през октомври, където вероятно ще бъдат добавени допълнителни препоръки.


В частни разговори служители на ЕС, работещи по темата, отбелязаха, че Украйна е постигнала добър напредък в приемането на нов медиен закон и напредък с ключови номинации в Специализираната антикорупционна прокуратура на страната.


"Като се има предвид, че това е страна във война, те наистина положиха лъвски усилия да продължат с това, което процесът на разширяване изисква от тях", каза служител на ЕС пред EURACTIV.


Парламентът на Украйна прие всички закони за реформи, препоръчани от ЕС
Парламентът на Украйна прие всички закони за реформи, препоръчани от ЕС

Украйна обяви реформа на Конституционния съд и условията, при които се назначават съдиите, но Венецианската комисия все още има опасения за правомощията и състава на консултативната група от експерти, органът, който избира кандидатите за съда.


"Остават пропуски във върховенството на закона и привеждането в съответствие на съдебната система, както и в борбата с корупцията", добави служителят на ЕС.


За тази цел в проектодекларацията от срещата на върха се посочва, че "реформата на Конституционния съд и процедурата за подбор на политически независими и квалифицирани конституционни съдии остават жизненоважни за укрепване на устойчивостта на Украйна".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK