Унгария започна радикални промени в армията с уволнението на стотици високопоставени военни

Унгария започна радикални промени в армията с уволнението на стотици високопоставени военни

© ReutersУнгарското правителство е уволнило стотици високопоставени военни и са засегнати и висшите ешелони - генерали, полковници и полковник-лейтенанти. Това потвърждава в интервю за "Блумбърг" министърът на отбраната Крищоф Салай-Бобровницки.


Обявената промяна е най-сериозната в унгарската армия, откакто съседната на Украйна страна стана част от НАТО през 1999 г.


По думите му точният брой ще бъде обявен едва този месец (интервюто е от 30 януари, а "Блумбърг" съобщава на следващия ден).
Освен това започва замяна на оръжията от съветско време с радари от Израел и германски танкове "Леопард" . В плановете е и създаване на три завода на "Райнметал" (Rheinmetall) - производител на "Леопард" - в Унгария. "По стратегически причини" партньорствата на Будапеща ще са основно с играчи от европейската отбранителна индустрия.


Някои опозиционни политици твърдят, че целта е да се отслаби западната ориентация по време не руската война в Украйна, за да се напълни армията с верни на премиера Виктор Орбан като следваща стъпка в съсредоточаването на властта около него, след като властта овладя съдилищата, медиите и дори университетите от 2010 г. насам.


Унгария ще промени закон, за да разблокира еврофинансиране за университетите
Унгария ще промени закон, за да разблокира еврофинансиране за университетите


Салай-Бобровницки отхвърля тези критики; казва, че на промените отдавна им е дошло времето. "Не може да имаш скрит дневен ред, когато правиш неща в такъв мащаб", обяснява и уточнява, че целта му е базира работата във въоръжените сили на конкуренция и на заслуги на всеки в състава им.

Впрочем независимо от съпротивата, декларирана от Унгария срещу изпращането на оръжия в Украйна, според министъра по-доброто съгласуване с командните структури на НАТО е една от целите на промяната. Той обаче, попитан от "Блумбърг", отказва да назове изрично като основна заплаха Русия, от която Унгария зависи за доставки на газ; повтаря само израза "източния фланг", за да опише, че войната там е "нашият приоритет номер 1". "Ясно казахме, че се съгласяваме с изказването на НАТО, че най-очевидната и най-голямата заплаха е откъм източния ни фланг."

Миналата седмица Орбан подписа указ, който улеснява освобождаването на военни, служили 25 години, и навършили 45: това може да става с едва два месеца предизвестие. Според Салай-Бобровницки ръководството на въоръжените сили било раздуто. Едновременно с това не са запълнени между 8000 и 10 хил. позиции, а планът е числеността да се увеличи отвъд сегашния таван от 37 640 души.


По думите му ще се търсят млади военни и такива с опит в мисии и на НАТО, акцентът ще е върху бойните позиции вместо върху цивилните и небойни.


Това не е социална институция. Това е армия до бушуваща война в центъра на Европа.


Крищоф Салай-Бобровницки,

министър на отбраната на Унгария


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK