САЩ санкционираха фирма в България от руска мрежа за избягване на санкциите

За санкциониране е използвана президентска заповед на Джо Байдън, издадена още преди руското нападение срещу Украйна.

© Reuters

За санкциониране е използвана президентска заповед на Джо Байдън, издадена още преди руското нападение срещу Украйна.Съединените щати наложиха в сряда санкции на 22 лица и фирми в няколко държави, които Вашингтон обвини, че са свързани с глобална мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военнопромишления комплекс на Русия.


Сред тях е регистрираната през лятото на 2019 г. в София "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД. За дейността ѝ е посочено, че се занимава с "проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронноизчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона."


Съдружници са Макс Пифлакс и Александър Волфович, като вторият е основен акционер (85%) и управител. И двамата са сред санкционираните днес от Министерството на финансите във Вашингтон физически лица.
Мрежата включва компании, базирани още в Сингапур, Кипър и Израел и САЩ смятат, че тя се ръководи от от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Зименков.


Мрежата е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след нахлуването на Русия в Украйна, сe казва в съобщението. Ходът, който идва в момент, когато Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради нахлуването й в Украйна, е част от усилията на САЩ да се насочат към избягването на санкции по света и да ограничат достъпа на Русия до приходите, от които се нуждае за войната, каза Министерството на финансите на САЩ.


"Отчаяните опити на Русия да използва проксита, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руския военно-промишлен комплекс да снабдява военната машина на Путин", каза в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.


За Александър Волфович е обяснено, че е "базиран в Кипър оръжеен брокер и сътрудник на мрежата на Зименков. Освен че е собственик и директор на GBD Limited, Александър Волфович е публичен регистриран собственик на следните шест компании от мрежата на Зименков:


Mateas Limited, базирана в Кипър.
Kliosa Limited (Кипър)
VFC Solutions LTD (Кипър)
U-Stone Limited ЕООД (България)
GMI Global Manufacturing & Integration Limited, базирана в Кипър и участваща в договорни отношения между Александър Волфович и Натан Зименков.
D.E.S. Defence Engineering Solutions LTD, базирана в Израел и свързана с руски държавни военни производители."


Александър Волфович е санкциониран в съответствие с изпълнителна заповед 14024 на президента Джо Байдън от 15 април 2021 г. по повод вредни действия в чужбина на властта в Русия. Мотивите са: "за материално подпомагане, спонсориране или предоставяне на финансова, материална или технологична подкрепа за, или стоки или услуги на или в подкрепа на Игор Зименков". По същия президентски указ са санкционирани фирмите му "за това, че е притежавана или контролирана от, или за това, че е действала или се е предполагало да действа за или от името на, пряко или непряко, Александър Волфович".


Станислав Волфович и Ариел Волфович - двамата пълнолетни синове на Александър, заемат ръководни роли в организации в мрежата на Зименков като "длъжностни лица, висши изпълнителни служители или членове на борда на директорите на VFC Solutions LTD".


Макс Борисович Пифлакс (Maks Piflaks) - базиран в Узбекистан директор на Mateas Limited, както и неговият син Гилад Пифлакс, са членове на мрежата на Зименков и служители на D.E.S. Defense Engineering Solutions LTD.


Игор и Натан Зименкови


Игор Владимирович Зименков и лицата в "мрежата на Зименков" са участвали в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на руска компания на високотехнологични устройства, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.


Някои членове на мрежата на Зименков също са подкрепили санкционираните, държавни руски отбранителни предприятия "Рособоронекспорт" OAO и държавната корпорация Ростех, които са ключови части от военно-промишления комплекс на Русия. И двете са вече санкционирани, се посочва в съобщението.


Игор Зименков работи в тясно сътрудничество със сина си Натан Зименков и широка мрежа от физически и юридически лица с цел продажби на руски отбранителни продукти на правителства на трети страни. Като част от тези усилия Игор и Натан Зименкови са имали пряка кореспонденция със санкционирани руски отбранителни фирми. Освен това те са участвали в множество сделки за руска киберсигурност и продажба на хеликоптери в чужбина и са се ангажирали директно с потенциални клиенти на "Рособоронекспорт", за да позволят продажбите на руско военно оборудване. Игор Зименков поддържа тесни връзки с персонала на санкционираното руско държавно предприятие "Рособоронекспорт" и е предоставял информация на персонала на "Ростех" в чужбина. Натан Зименков е поддържал пълномощници за фирми от мрежата на Зименков от името на баща си Игор Зименков.

Освен това Игор Зименков подкрепя беларуския военно-промишлен комплекс, като улеснява продажби на вече санкционираното беларуско държавно външнотърговско предприятие "Белспецвнештехника" (BSVT) в Латинска Америка.


Какво прави "мрежата на Зименков"


Мрежата на Зименков е използвала подставени компании, за да превеждат пари, докато се опитва да поддържа вид, че вършат законна дейност.


Базираната в Сингапур мрежова фиктивна компания на Зименков Asia Trading & Construction PTE Limited (Asia Trading) и нейният директор Серина Би Лин Нг са продали хеликоптери на латиноамериканско правителство от името на "Ростех". Днес Asia Trading и Серина бяха санкционирани.


Texel F.C.G. Technology 2100 Limited (Texel) се е ангажирала с обширни парични преводи към Asia Trading. Сред другите проекти, свързани с руските отбранителни способности, Texel и нейният главен изпълнителен директор Маркс Блатс са доставили на руска компания електрооптични и инфрачервени устройства след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.


Маркс Блатс е високопоставен сътрудник на Зименков и бизнес партньор на санкционираното беларуско лице Александър Зайцау. Освен това САЩ предприеха действия срещу Elektrooptika SIA, която е собственост на Маркс Блатс, претендираща да работи в сектора на бизнес услугите.


GBD Limited е компания от мрежата на Зименков, която се е опитвала да достави оръжейни системи на африканско правителство и е изпращала милиони долари на Игор Зименков в продължение на години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK